Minister Lavrov EPA

Rusland wil geen oorlog met Oekraïne, heeft minister van Buitenlandse Zaken Lavrov vanmorgen in een persconferentie onderstreept. Ook zei hij dat Moskou bereid is verder te onderhandelen met het Westen.

Lavrov was positief over veiligheidsvoorstellen die de Verenigde Staten hebben gedaan om uit de crisis te komen. Die klinken volgens de minister beter dan voorstellen die de NAVO heeft gedaan. Het is aan president Poetin om te beslissen hoe Rusland erop zal reageren, zei Lavrov.

De NAVO en de VS leverden woensdag allebei een geschreven brief af aan het Kremlin. De exacte inhoud blijft geheim, maar in grote lijnen houden de twee partijen voet bij stuk. Ze blijven Oekraïne onvoorwaardelijk steunen en het land moet uiteindelijk zelf beslissen of het lid wordt van dit bondgenootschap, iets dat Moskou had geëist. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken liet weten dat er voorstellen in staan over samenwerking op het gebied van cyberaanvallen en transparantie over militaire oefeningen.

President Poetin zei daar vandaag over dat de VS en de NAVO niet zijn ingegaan op de voornaamste veiligheidseisen, maar dat Moskou verder wil praten.

Diplomaten

Volgens Lavrov gebruikt de VS het "regime" van de Oekraïense president Zelensky om de spanningen tussen Rusland en het Westen verder op te bouwen. De minister hekelde westerse wapenleveranties aan Oekraïne. Volgens hem zijn heethoofden aan de Oekraïense kant het grootste gevaar, vooral als ze beschikken over westerse wapens.

Mogelijk moet Rusland voorzorgsmaatregelen nemen om diplomaten in Oekraïne te beschermen, zei Lavrov verder. De Verenigde Staten en Canada halen inmiddels diplomaten weg uit de hoofdstad Kiev. Nederlandse diplomaten mogen weg als zij dat willen, zei minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken deze week hierover.

Digitale aanvallen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat binnenlandse destabilisatie het grootste risico voor zijn land vormt, waaronder een economische crisis. Zelensky kan niet uitsluiten dat de spanningen met het buurland verder oplopen, maar paniek vindt hij niet terecht. "Ik beschouw de situatie nu niet meer gespannen dan eerder. In het buitenland heerst een gevoel dat het hier oorlog is. Dat is niet het geval."

Als er een grote oorlog komt, dan is het niet alleen op Oekraïense grond, maar is het een "hybride oorlog", zei hij. Zelensky waarschuwde dat de NAVO-leden in Oost-Europa ook slachtoffer kunnen worden van digitale aanvallen en andere intimidatietechnieken door Moskou. Hij vindt dat de NAVO als enige garantie van veiligheid kan bieden in de spanningen met Rusland.

Baerbock en Macron

De diplomatie draait ondertussen op volle toeren. Lavrov verwacht ergens de komende weken met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken af te spreken. Later vandaag spreekt hij met zijn Duitse ambtsgenoot Baerbock, meldt het Russische persbureau Interfax.

Vanochtend heeft president Poetin met zijn Franse ambtgenoot Macron telefonisch overlegd. Volgens een Franse regeringsbron heeft Macron gezegd dat Poetin de soevereiniteit van zijn buren moet respecteren.

STER reclame