NOS NieuwsAangepast

Nederlandse diplomaten in Kiev mogen weg, EU werkt aan 'fors sanctiepakket'

Personeelsleden van de Nederlandse ambassade in Oekraïne en hun families mogen naar Nederland terugkeren als zij dat willen. Dat heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gezegd in verband met een mogelijke Russische aanval op dat land.

"Het is een enorm dilemma, omdat je niet te vroeg weg wilt. Dan draag je potentieel bij aan instabiliteit", zei Hoekstra na overleg met EU-collega's in Brussel. "Maar je wil ook niet te laat weg, want je wil je eigen mensen niet in gevaar brengen. Zeker na wat we in Afghanistan hebben gezien, is dat iets waar je persoonlijk bovenop zit."

Diplomaten wel of niet weg uit Kiev 'een enorm dilemma'

De VS heeft vanavond 8500 militairen standby gezet die op korte termijn naar Europa zouden kunnen vertrekken. Een definitief besluit over hun vertrek is nog niet genomen.

Rusland heeft een grote troepenmacht aan zijn grens met Oekraïne samengetrokken. De angst is dat Rusland Oekraïne binnenvalt als de VS en de NAVO niet luisteren naar de Russische eis dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO en dat de NAVO zich uit voormalige Warschaupact-landen terugtrekt.

Overleg wereldleiders

Later op de avond was er ook een overleg tussen de Amerikaanse president Biden en de leiders van het VK, Italië, Polen, Frankrijk en Duitsland. Ook NAVO-topman Stoltenberg, EU-president Michel en voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie deden mee aan de videobespreking.

Na afloop meldden de deelnemers dat de landen op één lijn staan in hun steun voor Oekraïne en dat Rusland een hoge prijs zal betalen voor agressie tegen Oekraïne.

Na het overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken zei Hoekstra dat de EU-landen en de VS het erover eens zijn dat er een "heel fors pakket" aan sancties moet klaarliggen als Rusland tot agressie overgaat. "Dat lijkt mij volstrekt gerechtvaardigd wanneer het gaat over zoiets serieus als een oorlog of een mogelijke oorlog, of het mogelijk schenden van het territorium van een ander land."

Hoe dat sanctiepakket eruit gaat zien is nog niet besloten. "Alle opties liggen op tafel", zei hij. "Het is nu aan de Europese Commissie om met een fors pakket te komen en dat snel te doen."

Liefst diplomatieke oplossing

Hoekstra zei niet te weten hoe dit besluit in Moskou zal vallen. Hij wees erop dat het lastig is om in te schatten waar Rusland op uit is. Voor Hoekstra staat voorop dat de territoriale integriteit van andere landen niet geschonden wordt. "Maar ik zeg er wel bij dat we wat mij betreft ook de komende weken en maanden, ook als het moeilijk is, echt door moeten gaan met de gesprekken. Want het allerbeste is een diplomatieke oplossing voor dit conflict."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl