NOS Nieuws

OMT: leerlingen zonder klachten niet meer in quarantaine

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd de quarantaineregels in het onderwijs te versoepelen. Daarmee kan de continuïteit van het onderwijs worden bevorderd en hoeven niet meer hele klassen naar huis te worden gestuurd. Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft het advies naar de Tweede Kamer gestuurd.

Kinderen onder de 13 hoeven van het OMT na contact met een besmet persoon niet meer in quarantaine als ze geen klachten hebben. Ook hoeven niet meer hele klassen naar huis als er drie of meer besmettingen zijn, vinden de deskundigen.

Middelbare scholieren en leerlingen in het hoger onderwijs hoeven na contact met een besmet persoon eveneens niet meer in quarantaine van het OMT als ze geen klachten hebben. Met een dagelijkse negatieve zelftest kunnen ze lessen of colleges blijven volgen. De adviezen voor versoepelingen gelden ook voor sportteams. Bij een positieve test en klachten geldt in alle gevallen wel dat men in quarantaine moet.

Bij grote uitbraken op een school kan de GGD alsnog besluiten tot strengere quarantaineregels.

Het is nog onduidelijk of het kabinet de adviezen van het OMT over de quarantaine overneemt. Morgen besluit het kabinet definitief wat het met de OMT-adviezen doet. Premier Rutte en minister Kuipers geven om 19.00 uur een persconferentie.

Het OMT constateert verder dat buitenlandse studies wijzen op een 40 tot 60 procent lagere kans op ziekenhuisopname. Ook daalt het aantal mensen dat IC-zorg nodig heeft en wordt de ligduur op verpleegafdelingen korter. Verder is 90 procent van de 60-plussers die in aanmerking komen voor een booster geboosterd en 73 procent van de 18-plussers. De bescherming tegen ziekenhuisopname loopt naar de 97 procent voor degenen die een booster gehad hebben.

Volgens het OMT tonen de scenario's aan dat we ons nu "bijna op een laagste punt van de ziekenhuis- en IC-opnames bevinden" en is dat een "gunstige uitgangspositie".

Wel is het goed om te beseffen, aldus het OMT, dat de voorgestelde quarantaineversoepelingen zeker tot een toename van het aantal besmettingen zal leiden onder kinderen en studenten. En dat kan leiden tot meer kinderen met ziekenhuisopnames als gevolg van MIS-C, een zeldzame ontstekingsziekte. Ook kan het meer gevallen van langdurige covid onder kinderen en jongeren tot gevolg hebben.

Bovendien leiden de versoepelingen zeker tot meer overdracht richting volwassenen. "Dat meegenomen en met het zwaarwegende argument van continuïteit van onderwijs is het OMT tot bovenstaand advies gekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl