Winnaars Tijmen Snel en Michelle de Jong tijdens de huldiging van de NK sprint ANP

Michelle de Jong en Tijmen Snel hebben de Daikin NK sprint op hun naam geschreven. De Jong rekende op de laatste 1.000 meter af met haar ploeggenote Ireen Wüst. Bij de mannen kwam de leidende positie van Snel niet meer in gevaar op de slotdag.

Dankzij het veroveren van de sprinttitel, mogen De Jong en Snel in maart afreizen naar het Noorse Hamar voor de WK sprint. Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi verzekerden Jutta Leerdam, Femke Kok, Kai Verbij en Thomas Krol zich al van deelname aan de WK.

"Het moet nog even tot me doordringen", reageerde De Jong na het winnen van de NK. "Ik ben superblij, het is wel bijzonder."

Bekijk in de carrousel hieronder een samenvatting van de slotdag bij de vrouwen en een interview met winnares Michelle de Jong.

De 22-jarige De Jong had na een sterke 500 meter eerder op de dag de leiding in het klassement overgenomen van Wüst en begon met een voorsprong van 1,44 seconde op haar 35-jarige ploeggenote aan de tweede 1.000 meter.

Ze kwamen ongeveer tegelijkertijd de bocht uit, waardoor er een lastige kruising ontstond. Wüst, die in 2017 de nationale sprinttitel veroverde, probeerde voorlangs te kruisen, maar dat lukte niet meer. Ze werd gediskwalificeerd en uit de uitslag gehaald, omdat ze De Jong had gehinderd.

Afscheid Ter Mors in stijl

De Jong zette nog wel de tweede tijd neer op de 1.000 meter. De overwinning was voor Jorien ter Mors, die voorafgaand aan de tweede dag van het sprinttoernooi had aangekondigd na de NK een punt achter haar carrière te zetten. In het klassement eindigde ze net buiten het podium.

Jorien ter Mors na de 1.000 meter, de laatste race in haar schaatscarrière ANP

Bij de mannen had Snel zijn leidende positie eerder op de dag met de winst op de 500 meter verstevigd. De 24-jarige sprinter reed als enige een 34'er. Op de afsluitende 1.000 meter verdedigde hij een voorsprong van 1,46 seconde op nummer twee Janno Botman.

Snel had op de eerste dag van de NK sprint de 1.000 meter gewonnen, maar die eer ging zondag naar Serge Yoro. Snel zette de derde tijd neer en dat was genoeg om de nationale sprinttitel te veroveren. Zijn concurrenten waren namelijk langzamer.

Bekijk in de carrousel hieronder een samenvatting van de slotdag bij de mannen en een interview met winnaar Tijmen Snel.

"Ik ben wel echt opgelucht en zeer tevreden", liet Snel weten. "Je moet het altijd toch nog maar doen en dat is gelukt, dat is super."

Op de afgelopen twee NK's sprint was Snel als vijfde geëindigd. Afgelopen december verraste hij op het olympisch kwalificatietoernooi met een derde plaats op de 1.500 meter. Dat was echter niet genoeg om een ticket naar Peking af te dwingen.

Nuis en N'tab

Voor Kjeld Nuis zat het sprinttoernooi er zaterdag na de eerste bocht van de eerste 500 meter al op. De tweevoudig olympisch kampioen voelde na een misslag pijn in zijn bovenbeen, waarna hij besloot om te stoppen.

Ook Dai Dai N'tab startte niet meer op de slotdag van de NK sprint. Hij ging zaterdag op de 1.000 meter hard tegen het ijs.

STER reclame