1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Schaatsen

Wüst en Snel leiden verrassend na vervelende incidenten bij NK sprint

NK sprint: Wüst leidt verrassend, voor ploeggenoten De Jong en Fledderus

Ireen Wüst en Tijmen Snel gaan na de eerste dag van de Daikin NK sprint aan de leiding in het klassement.

Bij de mannen het werd het toernooi opgeschrikt door twee vervelende incidenten: Kjeld Nuis staakte zijn rit op de 500 meter met een pijnlijk bovenbeen. Daarna ging Dai Dai N'tab op de 1.000 meter hard tegen het ijs, waarna hij Gijs Esders onderuit kegelde. Esders belandde hard in de kussens en besloot om niet opnieuw van start te gaan.

Snel was op de 1.000 meter een klasse apart, waardoor hij met een comfortabele voorsprong aan de slotdag mag beginnen. Hij verdedigt zondag een voorsprong van 0,55 seconde op Lennart Velema. Janno Botman staat derde, op 0,58 seconde. Titelhouder Hein Otterspeer, oud-wereldkampioen Kai Verbij en Merijn Scheperkamp gingen niet van start.

Wüst versus De Jong

Bij de vrouwen lijkt het op de slotdag nog een spannende strijd te worden tussen ploeggenoten Wüst en Michelle de Jong. Op de tweede 500 meter verdedigt Wüst zondag een kleine voorsprong van 0,09 seconden op De Jong. Marrit Fledderus staat derde, op 0,34 seconde van Wüst.

Bij afwezigheid van de twee beste Nederlandse sprinters - Femke Kok en Jutta Leerdam - ging de strijd op de eerste 500 meter tussen Dione Voskamp en Michelle de Jong. Voskamp was met 38,157 slechts tweeduizendste sneller dan De Jong, die zich net als Wüst opmaakt voor de Olympische Spelen. Fledderus noteerde met 38,32 de derde tijd.

Op de 1.000 meter sloeg Wüst haar slag. Bij haar dertiende deelname aan de NK sprint verpulverde de 35-jarige vedette de rest van het veld. Met 1.15,07 hield Wüst ploeggenote De Jong ruim een seconde achter zich. Fledderus werd opnieuw derde met 1.16,33.

Wüst heeft één Nederlandse titel achter haar naam. Die veroverde ze in 2017.

Bekijk de reactie van Wüst en De Jong hieronder.

  • Wüst na eerste dag aan kop bij NK sprint, verrassend? 'Denk het wel'
  • De Jong jaagt op NK op ploeggenoot Wüst: 'Gaan er een mooie strijd van maken'

De wereldkampioene sprint van 2018, Jorien ter Mors, speelde een bijrol. Ter Mors is al langere tijd niet in topvorm; eind december plaatste de tweevoudig olympisch kampioene zich ook niet voor Peking. Met een tiende plaats op de 500 meter en een zesde plaats op de 1.000 meter kan ze een goede klassering al uit haar hoofd zetten. Ter Mors staat negende.

N'tab wint 500 meter

N'tab was 34,90 de snelste op de 500 meter, voor Ronald Mulder (35,18) en Snel (35,21).

Voor Nuis zat het sprinttoernooi er na de eerste bocht van de 500 meter al op. De tweevoudig olympisch kampioen voelde na een misslag pijn in zijn bovenbeen, waarna hij besloot om te stoppen. "Ik ben heel erg geschrokken", zei Nuis, die nog niets kon zeggen over de ernst van zijn klachten.

NK sprint mannen dag 1

Snel deelde daarna op de 1.000 meter een flinke tik uit. Met 1.08,51 was hij een klasse apart. Alleen Wesly Dijs (1.09,25) en Lennart Velema (1.09,43) bleven binnen een seconde van Snel, die na zijn goede 1.500 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi de dupe werd van de aanwijsplekken waar de KNSB gebruik van maakte.

N'tab werd na zijn val gediskwalificeerd. Hij maakt daardoor geen aanspraak meer op een goede klassering. "Het gaat wel oké eigenlijk, ik denk dat het slechter had kunnen aflopen", reageerde hij. "Het is gewoon balen, ik ben prima in vorm."

Ook Esders baalde flink. "Ik ben een beetje beurs en verwacht dat het morgen nog erger is bij het opstaan", aldus Esders, die met een soort judorol voorkwam dat hij met zijn hoofd als eerste in de kussens belandde. "Ik heb de zwarte slip gehaald, die kwam nog van pas."

Bekijk de interviews met Esders, Snel en N'tab hieronder.

  • Schaatser Esders voorkwam erger met judorol na val: 'Zwarte slip kwam nog van pas'
  • Ook Snel schrok van val bij NK sprint: 'Maar doet niks af aan mijn 1.000 meter'
  • N'tab baalt van val bij NK sprint: 'Had slechter kunnen aflopen'

Het merendeel van de olympiërs heeft ervoor gekozen om dit weekeinde niet van start te gaan bij de NK sprint en allround. Alleen Wüst, De Jong, Nuis en reserve N'tab wilden nog wel een keer de benen in wedstrijdverband testen voordat ze naar China afreizen.

Leerdam stond vanochtend ook nog op de startlijst, maar de kampioene van 2019 en 2021 heeft zich op het laatste moment uit voorzorg afgemeld. Otterspeer, die in Peking uitkomt op de 1.000 meter, meldde zich al eerder af. Hij heeft te veel last van de liesblessure die hij bij het OKT opliep.

Over precies twee weken worden in Peking de eerste olympische schaatsmedailles verdeeld.

Bij de nationale kampioenschappen kunnen de schaatsers ook tickets verdienen voor de WK allround en sprint, die van 3 tot en met 6 maart worden verreden in het Noorse Hamar.

Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi verzekerden Leerdam, Femke Kok, Kai Verbij en Thomas Krol zich al van de WK sprint. De winnaars van de NK krijgen ook een ticket.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl