Zeker zijn van deelname aan de Olympische Spelen, maar toch moeten vrezen voor uitsluiting. Ook de Nederlandse schaatsers zitten tot hun race in Peking in een achtbaan van emoties. "Corona is het enige dat je nog kan weerhouden. Dat geeft best wel een maf gevoel."

Kjeld Nuis zegt het met gevouwen handen, alsof hij een schietgebedje doet. Want ook de medaillekandidaat op de 1.500 meter kan onmogelijk elk risico uitsluiten. Al doet hij daar wel alles aan.

Kjeld Nuis, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte blikken vooruit op de Olympische Spelen en de rol van het coronavirus.

Angst voor corona geeft schaatsers 'maf en raar gevoel' in aanloop naar Peking

"Bij elke deurklink die je vastpakt, zit je weer te smeren en te doen. Maar ja, dan probeer ik maar tegen mezelf te zeggen dat ik er totaal geen invloed op heb, behalve jezelf zo veel mogelijk beschermen."

Spanning

Dat geldt ook voor Carlijn Achtereekte, die op 5 februari haar olympische titel op de 3.000 meter hoopt te verdedigen. Hoopt, want dat onzichtbare virus kan plots toeslaan.

"Dat is natuurlijk iets heel raars. Vroeger dacht je daar niet eens over na. Je ging gewoon rijden. Elke dag is er een soort van spanning: ben ik maar niet positief. Het geeft wel een lichtelijk stressgevoel."

Antoinette de Jong, die in Peking op vier onderdelen uitkomt, is inmiddels een beetje gewend aan de nieuwe realiteit. "Ik vind het niet moeilijk. Nu klets ik met vriendinnen via FaceTime. Het is even niet anders."

Thuisfront

Toch voelt ook zij een bepaalde spanning. "Elke keer als je negatief test, denk je wel van: o, gelukkig. Je weet nooit wie het wel of wie het niet heeft. Het staat niet op je voorhoofd geschreven, dus dat maakt het vooral heel lastig."

De steun van het thuisfront is voor De Jong van een wezenlijk belang. "Mijn vriend Coen past zich compleet aan mij aan, mijn ouders ook. Het is wel heel bijzonder dat je hele familie zo met je meeleeft, zo veel voor je over heeft, ook voor mijn zusje Michelle. Het brengt ons meer bij elkaar. Dat is ook wel weer heel bijzonder."

STER reclame