René de Knegt tijdens een competitiewedstrijd met Green Park Aalsmeer Orange Pictures

René de Knegt was vrijdagochtend nog aan het werk in Nederland, later die dag stond hij op het vliegveld van Boedapest en voegde hij zich bij de Nederlandse handbalselectie, die bezig is aan het EK in Hongarije en Slowakije. "Ik ben er absoluut klaar voor."

De Oranjemannen zijn bezig aan een uniek EK. Voor het eerst in de historie werd de eerste ronde overleefd, maar tegelijkertijd nemen de personele problemen toe. Zowel eerste doelman Bart Ravensbergen als tweede doelman Dennis Schellekens testte positief op het coronavirus. Daardoor heeft zelfs de 41-jarige keeperstrainer Gerrie Eijlers al speelminuten gemaakt.

Eerst werk afmaken

Voor de resterende wedstrijden dit toernooi, te beginnen met Montenegro, zijn nu twee doelmannen ingevlogen: Thijs van Leeuwen en René de Knegt. Laatstgenoemde kreeg donderdagavond laat een telefoontje. "Ik werd rond 22.30 uur gebeld met de vraag of ik tijd had en in staat was om te komen."

Zonder enige twijfel beantwoordde De Knegt die vraag met 'zeker', waarna hij 's nachts nog snel wat spullen in zijn koffer gooide. Toch verscheen hij vrijdagochtend nog gewoon op zijn werk. "Ik kon niet zomaar niet meer op komen dagen. Ik moest nog het een en ander afmaken, zodat ik het netjes achter kon laten. Daarna ben ik direct naar Schiphol gegaan en naar Hongarije gevlogen."

Handbaldoelman René de Knegt in actie in de Nederlandse competitie Orange Pictures

De eerste vier wedstrijden van Oranje op het EK volgde De Knegt nog thuis op de bank. "Ik ben een soort van bevoorrecht dat ik de twee kanten kan zien. Aan de ene kant juichend voor de buis en nu zit ik er ineens middenin. Voor mij persoonlijk is dit heel mooi, een bijzondere kans."

De doelman heeft tot nu toe genoten van het niveau van het Nederlands team. "Je ziet bepaalde acties en een bepaald niveau, dat is echt ongekend voor het Nederlands mannenhandbal. Ik denk ook dat het de komende dagen mooie affiches zijn om te laten zien wat Nederland kan, ook nu met nieuwe spelers erbij."

Online bijspringen

Of hij tegen Montenegro al direct speelminuten krijgt, weet hij nog niet. "Het is nog een beetje hectisch hier, dus ik heb daar nog niet over gesproken. Maar als het moet, dan sta ik in het doel natuurlijk."

Over zijn werk hoeft de 25-jarige De Knegt zich in elk geval even geen zorgen te maken. "Ik heb me tot en met donderdag absent gemeld bij mijn baas. Op kantoor staan ze vol achter me. En als het moet, kan ik op afstand altijd online nog bijspringen met werk."

STER reclame