Handballers kunnen op EK niet stunten tegen olympisch kampioen Frankrijk

De Nederlandse handballers hebben in de tweede ronde van het EK niet voor een stunt kunnen zorgen tegen olympisch kampioen Frankrijk. In Boedapest verloor Oranje met 34-24.

Handballers kunnen op EK niet verrassen tegen olympisch kampioen Frankrijk

Oranje kende in de aanloop naar wedstrijd de nodige coronaproblemen. Keeper Dennis Schellekens en opbouwspeler Iso Sluijters testten positief en moesten in isolatie. Daardoor was alleen Bart Ravensbergen als doelman beschikbaar en moest de 41-jarige keeperstrainer Gerrie Eijlers noodgedwongen als reserve op de bank plaatsnemen.

Frankrijk kende een bliksemstart tegen Nederland en stond binnen vijf minuten al met 5-0 voor. Een pak slaag dreigde, maar Nederland toonde veerkracht en vocht zich terug in de wedstrijd. Na ruim twintig minuten was de stand zelfs gelijkgetrokken: 12-12.

Maar daarna stokte de daadkracht van Nederland. Bij rust leidde Frankrijk met 15-12 en in de tweede helft bouwden de Fransen de voorsprong met opnieuw een bliksemstart snel uit tot 19-12.

De Nederlandse handballer proberen Aymeric Minne van scoren af te houden

Vanaf dat moment was het voor de Nederlandse handballers zaak om de schade beperkt te houden tegen de torenhoge favoriet. Met Kay Smits en Dani Baijens met ieder vier doelpunten als topscorers kwam Oranje er amper meer aan te pas.

Rentree keeperstrainer Eijlers

In de slotfase maakte Eijlers nog zijn onverwachte rentree onder de lat. De keeperstrainer, die in juni 2020 zijn loopbaan officieel beëindigde, verrichtte nog drie reddingen. Hij sprak van een hele vreemde dag.

Keeperstrainer Eijlers viel in tegen Frankrijk: 'Dit was een héle vreemde dag'

"Dennis Schellekens voelde zich vanochtend niet goed. Ik stond in de rij voor de coronatest en zei: ga maar even voor. Ik zag daarna meteen dat zijn test positief was en ging naar de trainer."

Het invliegen van een nieuwe keeper vanuit Nederland bleek geen optie. "Toen keken ze mij aan voor de grap. Ik zei dat ik er helemaal klaar voor was. Maar ik had nooit verwacht dat het ook mocht. Maar ja, stond ik er toch even."

De keeperstrainer was ondanks de nederlaag met tien doelpunten verschil trots op Oranje. "In het begin hebben we te veel respect getoond. Dat is zonde, maar ook logisch. Je speelt tegen de olympisch kampioen, toppers die ze alleen van televisie kennen, en dan sta je er ineens zelf tegenover in zo'n grote arena."

Stand in de hoofdronde

Nederland kwalificeerde zich voor het hoofdtoernooi dankzij overwinningen in de voorronde op gastland Hongarije en Portugal. De nederlaag in de poule tegen IJsland wordt meegenomen naar de hoofdronde, waardoor Nederland na twee wedstrijden op nul punten staat.

Er volgen nog duels met Montenegro, wereldkampioen Denemarken en Kroatië. De eerste twee landen van de groep gaan door naar de halve finales.