1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Sport

Nederland na nipte zege op Portugal voor eerst naar tweede ronde EK handbal

Bekijk de derde EK-wedstrijd van de Nederlandse handbalmannen, tegen Portugal

De Nederlandse handballers hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van het EK in Hongarije en Slowakije. Dankzij een 32-31 zege op Portugal in de laatste groepswedstrijd, eindigde Oranje op de tweede plaats in de poule en behoort het tot de beste twaalf landen van dit Europees kampioenschap.

Het Nederlandse mannenteam deed in 2020 voor het eerst aan een EK mee en kwam toen niet verder dan de eerste ronde.

IJsland werd groepswinnaar in de poule van Nederland. De IJslanders versloegen eerder op de avond in een spannend duel Hongarije met 31-30 en schakelden daarmee het gastland uit.

Snelle achterstand

Nederland werd in de beginfase verrast door de Portugezen, die snel op een 2-0 voorsprong kwamen, maar na de twee doelpunten van Victor Iturriza herpakte Oranje zich. Verdedigend stond de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson goed en doelman Bart Ravensbergen had een aantal knappe reddingen in huis.

Ook aanvallend ging het beter lopen. Onder anderen Dani Baijens, Kay Smits en Samir Benghanem waren op dreef, waardoor Nederland de achterstand goedmaakte en zelfs flink uitliep op Portugal. Halverwege stond het 17-13 in het voordeel van Oranje.

EPA
Kay Smits viert een doelpunt tegen Portugal

Toch werd het in de tweede helft nog spannend. Het liep weer bij de Portugezen, waardoor de voorsprong van vier punten slonk tot één punt. De gelijkmaker wist Nederland echter keer op keer te voorkomen. Tot vier minuten voor het einde, toen Portugal op 30-30 kwam.

Een zenuwslopende slotfase volgde. Portugal kwam zelfs even op voorsprong, maar Oranje maakte in de slotseconden toch nog de winnende treffer: 32-31.

Trots

Doelman Ravensbergen noemde de slotfase 'intens'. "Het was zenuwslopend, maar tegelijkertijd probeer je rustig te blijven en er vertrouwen in te houden."

Ravensbergen en Steins vertelden na afloop trots te zijn op de prestatie van het Nederlandse team. "Toen we de groepsindeling zagen, dachten we dat het een flinke kluif zou worden. We mogen heel trots zijn dat we deze poule overleven en bij de laatste twaalf staan", aldus Steins.

  • Steins na historische prestatie handballers: 'Genieten van wedstrijden die nog komen'
  • Doelman Ravensbergen trots op vechtlust handballers: 'Weten goed wat we kunnen'

Steins fluisterde zijn ploeggenoten bij de laatste time-out in dat ze niet moesten vergeten de overwinning te vieren. "Ik zei tegen de jongens dat ze niet moesten vergeten te feesten na het laatste fluitsignaal, want dit is wel uniek."

Drie coronagevallen

Oranje moest het in het allesbeslissende duel tegen Portugal doen zonder Robin Schoenaker, Jeffrey Boomhouwer en Florent Bourget. De drie spelers werden positief getest op het coronavirus en zitten in isolatie.

Bourget testte ook voor de start van het EK al positief en miste de eerste twee groepswedstrijden. Na een negatieve test mocht hij alsnog afreizen, maar bij aankomst in Boedapest viel een nieuwe coronatest toch weer positief uit.

De volgende wedstrijd van Nederland staat voor donderdag 20 januari op het programma. Dan is olympisch kampioen Frankrijk de tegenstander. Het EK in Hongarije en Slowakije duurt nog tot en met 30 januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl