Handballers beginnen EK met sensationele zege op Hongarije Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse handballers zijn hun tweede EK begonnen met een regelrechte stunt tegen Hongarije. Voor het oog van ruim twintigduizend Hongaren werd het gastland met 31-28 verslagen.

De Nederlandse mannen deden in 2020 voor het eerst aan een EK mee en werden toen zeventiende, terwijl Hongarije de nummer vijf van het afgelopen WK is. Toch was Oranje aanvankelijk superieur in de kolkende arena in Boedapest, waar ook de Hongaarse premier Viktor Orbán op de tribune zat.

Aan de hand van Kay Smits, die met 11 doelpunten werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd, en de fantastisch keepende Bart Ravensbergen stond Nederland bij rust op een voorsprong van 13-10.

Uitblinker Kay Smits in actie tegen Dominik Mathé tijdens het EK-duel van Nederland met Hongarije EPA

In de tweede helft liepen de gemoederen af en toe hoog op, maar hield Nederland de voorsprong. In de slotfase leek Oranje de regie kwijt te raken en kwamen de Hongaren terug tot 28-28.

Maar in de zenuwslopende slotminuten hield de formatie van bondscoach Erlingur Richardsson het hoofd koel en werd de zege alsnog met drie doelpunten verschil binnengehaald.

Baijens: 'We hebben historie geschreven'

Dani Baijens kon zijn gevoelens na de zege moeilijk beschrijven: "Ik denk dat we historie hebben geschreven, ik ben enorm blij. Het is mooi om die twintigduizend Hongaren stil te krijgen."

Baijens na zege op Hongarije: 'We hebben historie geschreven'

Het is na 2020 de tweede keer dat de handballers een EK spelen. "De vorige keer hebben we alleen van Letland gewonnen. Ook een goede tegenstander, maar natuurlijk geen Hongarije. Ik denk dat dit voor iedereen wel een hoogtepunt is in zijn carrière", zei Baijens.

De sleutel tot het succes was volgens Baijens het feit dat Nederland er als team stond. "Het klinkt heel cliché, maar je zag het vanaf het begin. Kleine mannetjes die als team speelden tegen die grote Hongaren."

"We hebben ze in het begin helemaal kapot gespeeld. Ze kwamen er niet aan te pas, wij waren te snel en de dekking stond goed. We hebben laten zien dat we, ondanks een mindere fase in de tweede helft, als team zestig minuten kunnen vechten."

Zondag tegen IJsland

Zondag treft Oranje de handballers van IJsland en twee dagen later, op 18 januari, staat de laatste groepswedstrijd op het programma tegen Portugal. De nummers 1 en 2 in de groep gaan naar de volgende ronde.

Het EK in Hongarije en Slowakije duurt nog tot en met 30 januari.

Handballers maken zich op voor EK: 'We hebben niets te verliezen'

STER reclame