Bekijk de tweede EK-wedstrijd van de Nederlandse handbalmannen, tegen IJsland

De Nederlandse handballers hebben op het EK in Hongarije en Slowakije hun stunt tegen Hongarije geen vervolg kunnen geven. Oranje verloor zondagavond in Boedapest na een spannende confrontatie de tweede groepswedstrijd met 29-28 van IJsland.

Nederland hield lang gelijke tred met het ervaren IJsland - internationaal niet echt een hoogvlieger, maar in tegenstelling tot Oranje wel een vaste EK-deelnemer - en dat was voor rust mede te danken aan de trefzekerheid van Kay Smits (zes goals) en Dani Baijens (drie).

De Oranjeploeg van de IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson liet in de eerste helft de achterstand nooit verder oplopen dan een verschil van twee goals, maar kon dat niveau na de pauze niet vasthouden.

Erlingur Richardsson, de bondscoach van Oranje Reuters

IJsland, dat de eerste groepswedstrijd van Portugal had gewonnen, zag na rust de marge snel oplopen naar een voorsprong van vijf punten. Oranje probeerde de tegenstander af te stoppen door defensief aan de noodrem te trekken.

Het harde Nederlandse spel leverde tijdstraffen op voor Iso Sluiters en Samir Benghanem, waarbij de laatste niet mocht mopperen dat hij voor zijn overtreding door de arbitrage met een rode kaart werd weggestuurd.

Spectaculaire goal Benghanem

Oranje gaf niet op en maakte gebruik van de verslappende concentratie aan IJslandse kant door terug te komen van 20-24 tot 24-24, met onder andere een spectaculaire goal van Benghanem achter zijn rug.

In de slotfase knokte Nederland telkens tegen een minimale achterstand, waarbij de scherpte van de IJslanders uiteindelijk de doorslag gaf.

Schagen realistisch na handbalthriller: 'IJsland verdiend gewonnen, maar we bleven gaan'

Nederland speelt dinsdag tegen Portugal de derde en laatste groepswedstrijd. Oranje is bij een overwinning tegen de reeds uitgeschakelde Portugezen zeker van de volgende ronde.

Het EK in Hongarije en Slowakije duurt nog tot en met 30 januari.

STER reclame