ANP
NOS Sport

Hendriks toont clementie in aanloop naar Peking: 'Niet altijd verschuilen achter regels'

Met het toekennen van olympische startbewijzen voor alpineskiër Maarten Meiners, snowboardster Michelle Dekker en de twee- en viermansbob van piloot Ivo de Bruin heeft sportkoepel NOC*NSF de lijn van de Zomerspelen van Tokio doorgetrokken. "Er was voldoende grond om clementie te tonen", meent technisch directeur Maurits Hendriks.

"Toen Tokio 2020 een jaar werd uitgesteld en wij in lockdown zaten, vielen er heel veel internationale competities en trainingsmogelijkheden uit. Op dat moment hebben we gezegd dat het onze verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat corona nooit een reden mag zijn dat een atleet niet naar de Olympische Spelen gaat", verduidelijkt hij.

In de aanloop naar de Zomerspelen was het golfster Anne van Dam die het voordeel van de twijfel kreeg. "Zij zat in die periode lang vast in de Verenigde Staten en heeft toen niet het wedstrijdprogramma kunnen afwerken dat ze voor ogen had. Met name haar deelname aan de European Tour was met oog op de kwalificatie van belang."

"Ze voldeed aan de internationale normen en zat niet ver af van de eisen van NOC*NSF", vervolgt Hendriks. Om die reden streek de sportkoepel de hand over het hart. Hetzelfde hebben we voor de Winterspelen van Peking gedaan."

'Altijd arbitrair'

Bij iedere niet-gehaalde kwalificatie onderzocht NOC*NSF de voorbije weken, in samenwerking met de betrokken bonden, of covid-19 mogelijk een rol speelde bij het mislopen van het olympisch startbewijs. Zo kwamen achtereenvolgens de kwesties Meiners, Dekker en De Bruin ter tafel.

Hendriks: "Ik geef onmiddellijk toe dat zoiets altijd arbitrair is. Want hoe kun je bekijken welke invloed corona heeft op een atleet? Had je daardoor inderdaad minder kans ten opzichte van je concurrentie? Dat is niet zo gemakkelijk vast te stellen."

AFP
Maarten Meiners mag naar Peking, ondanks dat hij niet heeft voldaan aan de nationale eisen

Zowel bobsleebond BSBN als de Nederlandse Ski Vereniging bracht op verzoek van de sportkoepel rapportage uit. "Die zaken zijn zeer uitgebreid en zorgvuldig bij ons neergelegd. Vervolgens hebben we daar een check op gedaan en er zorgvuldig met meerdere mensen naar gekeken."

"Op het moment dat we vaststelden dat covid-19 inderdaad een rol heeft gespeeld, hebben we op een andere manier naar de geleverde prestaties gekeken."

Drie gevallen

De kwesties Meiners, Dekker en De Bruin waren de enige waar NOC*NSF zich over boog. Er was een aantal essentiële vragen. "Eén van de dingen was: eindigt een sporter standaard in de bovenste helft van het uitslagenschema? Zo wilden we voorkomen dat we mensen uit de achterhoede zouden meenemen."

"Die vraagstelling hebben we in alle drie de gevallen gedaan. Telkens hebben we voldoende reden gezien om enige welwillendheid te tonen en ons niet helemaal te verschuilen achter de eigen regels."

Bobsleeër De Bruin was dolblij toen hij het verlossende belletje van Hendriks kreeg. "Was heel emotioneel". Bekijk het interview hieronder.

Bobber De Bruin 'eindelijk' naar Winterspelen: 'Was vanochtend heel emotioneel'

De laatste aanwinsten vormen een volwaardige aanvulling van TeamNL, benadrukt Hendriks.

"Wie Nederland vertegenwoordigt op de Olympische Spelen heeft minimaal uitzicht op een klassering bij de eerste acht en doet mee om de podiumplekken. Want we hebben als NOC*NSF niet voor niets zulke strenge kwalificatie-eisen opgesteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl