EPA
NOS Sport

Ook snowboardster Dekker door NOC*NSF alsnog aangewezen voor Winterspelen

Snowboardster Michelle Dekker mag toch naar de Olympische Winterspelen van Peking. De 25-jarige Dekker had niet voldaan aan de eisen van NOC*NSF, maar de sportkoepel heeft besloten om haar op basis van "meerdere bijzondere omstandigheden" toch af te vaardigen.

Na de laatste wereldbekerwedstrijd van vorige week in het Oostenrijkse Simonhöhe leek Dekker de Spelen op haar buik te kunnen schrijven. Ze had minstens vierde moeten worden op de parallelreuzenslalom, maar werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Daardoor voldeed ze slechts deels aan de prestatie-eis van NOC*NSF (een keer topvier of twee keer topacht).

De Nederlandse skivereniging besloot om Dekker wel voor te dragen bij NOC*NSF. "Omdat Michelle in de afgelopen weken in topvorm is gekomen", legt Wopke de Vegt, technisch directeur van de Nederlandse skivereniging, uit. "Dat heeft ze bewezen door bij haar laatste wedstrijd in Simonhöhe gedeeltelijk aan de nationale prestatie-eisen te voldoen. Ook heeft ze al meerdere keren in de finalerondes op een fractie van een seconde de topacht gemist."

Coronapandemie

Ook de coronapandemie speelde een rol. Net als bij de viermansbob en alpineskiër Maarten Meiners, die vorige week om die reden al werd aangewezen. "Onze atleten zijn afhankelijk van andere landen voor hun sneeuwtraining en covid-19 zorgde ervoor dat pistes met regelmaat alleen voor de eigen, nationale teams beschikbaar waren", aldus De Vegt.

"Toen ik zag dat Maarten ook werd gestuurd, dacht ik wel dat er een kans was", vertelt Dekker. "Ik ben echt superblij natuurlijk."

Snowboardster Dekker naar derde Winterspelen: 'Echt superverrast en blij'

"De afgelopen twee seizoenen waren enorm lastig voor mij als Nederlandse sneeuwsporter. Normaal gesproken moet ik al veel zelf regelen, maar nu kwam er helemaal veel bij kijken. Ik stond bijvoorbeeld pas in de week voorafgaand aan het wedstrijdseizoen voor het eerst op de sneeuw."

"Ik ben het NOC*NSF heel dankbaar dat ze zich hebben verdiept in de extra uitdagingen die veel sneeuwsporters in de afgelopen twee seizoenen hebben gehad en ben natuurlijk supertrots op mijn prestatie van het afgelopen weekend."

Derde keer

Voor Dekker wordt het haar derde deelname aan de Winterspelen. In Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018) was ze ook al van de partij. Haar beste resultaat: een zeventiende plek in Zuid-Korea.

"Ik wil natuurlijk wel meer laten zien dan bij mijn andere twee Spelen. Ik denk dat ik - als ik de lijn doorzet die ik de laatste wedstrijd had - toch wel een goed resultaat kan neerzetten."

Dekker is de vierde Nederlandse snowboarder die naar Peking mag afreizen. Niek van der Velden (big air en slopestyle), Glenn de Blois (cross) en Melissa Peperkamp (big air en slopestyle) hadden zich al geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl