1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Sport

NOC*NSF maakt nog een uitzondering: ook viermansbob mag naar Winterspelen

De Nederlandse bobsleeërs mogen toch deelnemen aan de Olympische Winterspelen. De ploeg van piloot Ivo de Bruin voldoet niet aan de eisen van NOC*NSF, maar de sportkoepel heeft een uitzondering gemaakt vanwege de coronapandemie.

In Peking mogen de bobbers zowel in de tweemansbob als de viermansbob in actie komen. Het is nog niet bekend welke vier mannen De Bruin mee mag nemen naar Peking. Daarover neemt de bond later een besluit.

Bij De Bruin liepen de emoties na het verlossende telefoontje hoog op. Bekijk het interview hieronder.

Bobber De Bruin 'eindelijk' naar Winterspelen: 'Was vanochtend heel emotioneel'

Afgelopen zondag had De Bruin in Sankt Moritz een laatste kans om zich met de viermansbob op eigen kracht te plaatsen voor de Winterspelen. Een plek bij de beste acht was daarvoor de eis van NOC*NSF. Met plek zeventien bleven de bobbers daar ver van weg.

Voordracht

Omdat de ploeg dit seizoen wel heeft voldaan aan de internationale eisen, besloot de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) om De Bruin en zijn teamgenoten wel voor te dragen bij NOC*NSF voor een plek in de olympische ploeg.

"Het verschil met de gewenste top 8-plaats is enkele keren heel klein geweest en de bobsleeërs hebben in de afgelopen jaren niet de optimale omstandigheden gehad", verklaarde Vincent Kortbeek, technisch directeur van de BSBN, de voordracht.

AFP
Ivo de Bruin met de viermansbob in Sankt Moritz

Ook ontbraken bij meerdere wedstrijden sterke krachten Janko Franjic en Stephan Huis in 't Veld. Team-De Bruin kon de afgelopen seizoenen bovendien maar op een beperkt aantal banen trainen. "Vanwege de coronapandemie zijn er geen wedstrijden geweest in Noord-Amerika, terwijl De Bruin daar veel meer ervaring heeft", aldus Kortbeek.

'Enorme beperkingen'

"Het is duidelijk dat deze ploeg de afgelopen twee jaren enorme beperkingen heeft gekend in het trainings-en wedstrijdprogramma. Covid heeft hen dusdanig dwarsgezeten op het personele en het technische vlak dat zij nauwelijks in staat zijn geweest zich te laten zien in ideale omstandigheden", legt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, uit.

"We zien de potentie van deze sporters en willen hen gezien de uitzonderlijke situatie van de afgelopen twee winters de kans geven in Peking te sleeën. Ik ben blij dat ik Ivo kon bellen met het goede nieuws, ze hebben er alles aan gedaan", aldus Hendriks.

Eerder wees NOC*NSF om dezelfde reden ook alpineskiër Maarten Meiners en snowboardster Michelle Dekker aan, terwijl zij niet aan de nationale prestatie-eisen hadden voldaan.

Tranendal

De Bruin probeert al twaalf jaar om met een Nederlandse bob de Spelen te halen. Twee keer mislukte zijn missie, maar nu kreeg hij een telefoontje met goed nieuws van Maurits Hendriks. "Ik was vanochtend heel emotioneel", vertelt De Bruin.

"Dit is een mooie beloning voor al het harde werk van de jongens. Ook al zat het tegen met corona, we hebben altijd doorgezet en met de kop omhoog gestreden voor wat we waard waren."

"Die bijzondere omstandigheden zijn ook opgemerkt door NOC*NSF. We hebben het net ook aan het team kunnen laten weten en ik kan je vertellen: dat was een groot tranendal van blijdschap. Daar kwam alles er even uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl