NOS Sport

In de voetsporen van pa willen de broers Franjic met viermansbob naar Peking

Bij een pubquiz zal de naam Janko Franjic niet snel een belletje doen rinkelen, bij de gemiddelde sportvolger althans. Maar écht doorgewinterde fanatici zouden zijn naam kunnen kennen van de Winterspelen van 1998.

Toen de viermansbob van Bosnië en Herzegovina na een run in Nagano beneden kwam, deed Mario Franjic namelijk in het Nederlands de groetjes aan zijn bijna vierjarige zoon Janko. En dat moment was in beeld.

Deze winter hoopt Janko Franjic zich samen met zijn broertje Jelen te plaatsen voor de Winterspelen in Peking, in de Nederlandse viermansbob van piloot Ivo de Bruin. Hoe dat kan?

Voor de start van het bobsleeseizoen zochten we de broers op. In de reportage hieronder vertellen ze dat bijzondere verhaal.

Broers Franjic willen met Nederlandse viermansbob naar Peking

Bobsleeën zit de broers Franjic dus in het bloed. In 1984 maakte pa Franjic zijn debuut op de Winterspelen van Sarajevo namens Joegoslavië. Toen in 1992 de oorlog uitbrak, was hij met zijn vrouw op huwelijksreis. Het paar keerde nooit meer terug naar hun geboortegrond, maar bouwde een leven op in Breda.

'Beretrots'

In 1998 probeerde Franjic senior zich met de Nederlandse bob te plaatsen voor de Spelen van Nagano, maar daarvoor werd hij niet goed genoeg bevonden. In de bob van Bosnië wist hij wel een plekje te veroveren. Janko zag het optreden van zijn vader als kleuter op televisie en trad vijf jaar geleden in diens voetsporen als bobsleeër. Daarna volgde broer Jelen.

"Dat is fantastisch. Onze vader is beretrots, dat is niet normaal. Hij belt ons elke dag, wil alles weten. Hij is enorm betrokken", vertellen de broers. "Hij staat nog steeds voor op ons: hij is bij twee Olympische Spelen aanwezig geweest. Bij ons staat de teller helaas nog op nul."

Daar moet volgend jaar verandering in komen, vinden de broers. Vier jaar geleden lukte het piloot Ivo de Bruin niet om zich met de Nederlandse viermansbob te kwalificeren. Hij heeft er vertrouwen in dat het deze keer wel gaat lukken.

"Ik geloof in mijn team. En ik denk dat we het kunnen halen", zegt De Bruin in aanloop naar het seizoen. "We zijn meer een team dan vier jaar geleden. De jongens staan er goed voor. Ze zijn fit, ze zijn sterk, het is alleen het samenvoegen van een team. We moeten met z'n allen duwen in plaats van individueel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl