De skyline van Abu Dhabi
NOS Nieuws

Doden en gewonden door vermoedelijke drone-aanval in Abu Dhabi

In Abu Dhabi zijn zeker drie doden gevallen en zes mensen gewond geraakt door explosies. Vermoedelijk gaat het om een aanval met drones, zegt de politie van het grootste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten.

Door de explosies vlogen drie vrachtwagens met brandstof in brand. Daar vielen ook de dodelijke slachtoffers: twee uit India en iemand uit Pakistan. Over de identiteit van de gewonden is niets bekend. Hun verwondingen zouden niet ernstig zijn.

Ook een locatie in aanbouw nabij de internationale luchthaven van Abu Dhabi werd getroffen. De schade zou meevallen.

Militaire operatie

De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen dat zij verantwoordelijk zijn voor de explosies. De woordvoerder meldt aan internationale persbureaus dat de organisatie een militaire operatie heeft uitgevoerd "diep in de Verenigde Arabische Emiraten". Meer details volgen de komende uren, stellen de rebellen.

Of de Houthi's ook echt achter de aanval zitten, is overigens onduidelijk. In 2017 claimde de groep een raket te hebben afgevuurd richting een kerncentrale, maar dat werd door de autoriteiten ontkend.

Oorlog, hongersnood en corona. In Jemen stapelt de ellende zich op ellende. NOS op 3 maakte in 2020 deze video over de situatie in het land:

De Verenigde Arabische Emiraten zijn sinds 2015 betrokken bij de oorlog in Jemen. Het land was een belangrijk onderdeel van de door Saudi-Arabië geleide coalitie die aanvallen heeft uitgevoerd op de door Iran gesteunde Houthi's. Dat gebeurde nadat de rebellen de macht grepen in de hoofdstad Sanaa en vervolgens de internationaal erkende regering afzetten.

De meeste VAE-troepen hebben Jemen inmiddels verlaten, maar het land steunt milities die tegen de Houthi's vechten. Ook werkt het land in het gebied samen met de Verenigde Staten.

De afgelopen weken wordt de macht van de Houthi's in Jemen weer minder. Het regeringsleger heeft de delen van Centraal- en Zuid-Jemen inmiddels weer onder controle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl