De separatisten, met de vlag van Zuid-Jemen, namen eerder havenstad Aden in
NOS NieuwsAangepast

Jemen beschuldigt Emiraten van bombarderen regeringsleger

De regering van Jemen beschuldigt de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) van het bombarderen van het Jemenitische leger. In de buurt van de belangrijke havenstad Aden zijn Jemenitische troepen vandaag bestookt met luchtaanvallen, waarbij volgens de autoriteiten zeker 30 militairen om het leven zijn gekomen.

De Emiraten zeggen dat hun luchtaanvallen juist bedoeld waren om "terroristen" uit te schakelen die het hadden gemunt op de internationale coalitie. President Hadi spreekt van een flagrante interventie door de VAE en roept Saudi-Arabië op om de Emiraten op de vingers te tikken.

Burgeroorlog

In de stad wordt al wekenlang gevochten tussen de internationaal erkende regering van president Hadi, die onder meer gesteund wordt door Saudi-Arabië, en separatisten, die hulp krijgen van de VAE.

Het is voor het eerst dat de Jemenitische regering zich openlijk tegen de VAE keert. Waarschijnlijk leidt de stap tot wrijving in de internationale coalitie.

De burgeroorlog in Jemen begon in 2014 toen de Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa innamen. Sinds 2015 poogt een internationale coalitie, die geleid wordt door de Saudi's, om de rebellen te verdrijven en president Hadi weer de macht over het hele land terug te geven.

Eerder maakten we deze uitlegvideo over het conflict in Jemen:

Het conflict in Jemen: hoe zit het?

De VAE maakt deel uit van die coalitie, maar heeft Hadi nooit volledig gesteund, omdat hij banden zou hebben met de Moslimbroederschap. De Emiraten steunen daarom de separatisten en hebben hen in het verleden getraind.

Staatsgreep

De regering van Hadi en de separatisten streden voorheen samen tegen de Houthi's, maar dat bondgenootschap liep stuk. Enkele weken geleden pleegden de separatisten een coup door Aden in te nemen, de stad waar de regering zetelt. Ze willen weer een onafhankelijk Zuid-Jemen, zoals voor 1990 ook het geval was.

De strijd in het zuiden van Jemen is nog steeds in volle gang. De regeringstroepen zeggen de stad Aden te hebben heroverd, maar de separatisten spreken dat tegen.

De oorlog in Jemen heeft de afgelopen vijf jaar aan bijna honderdduizend mensen het leven gekost en het land in een diepe humanitaire crisis gestort. Ruim veertien miljoen mensen hebben volgens de Verenigde Naties acute hulp nodig en nog eens twee miljoen mensen verkeren in hongersnood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl