NOS SportAangepast

Dubbelslag skeletonster Bos in Sankt Moritz: Europese titel én wereldbeker

Bos verovert Europese titel en wint wereldbeker

Kimberley Bos heeft voor een unieke prestatie gezorgd door in Sankt Moritz als eerste Nederlandse atleet Europees kampioen op de skeleton te worden. De 28-jarige Bos won daarnaast ook de wereldbeker, ook al een Nederlandse primeur.

Bos greep in Zwitserland net naast haar derde wereldbekerzege van het seizoen. De Edese moest alleen Jaclyn Narracott voor zich dulden. Na twee runs was de Australische, die haar eerste WB-zege boekte, 0,06 sneller dan Bos, die echter wel de snelste Europese was.

Jelena Nikitina bleek niet in haar beste vorm te steken. De Russin kwam in Sankt Moritz niet verder dan de elfde plaats en werd in de eindstand van de wereldbeker door de Oostenrijkste Janine Flock, de winnares van vorig seizoen, naar de derde plaats verdreven.

'Nog constanter'

"Echt geweldig! Het is een geweldige dag hier in Sankt Moritz", reageerde de nieuwe titelhoudster, die op EK's nog nooit verder gekomen was dan de vijfde plaats (in 2017 en 2018) maar wel wist te verklaren waar het huidige succes vandaan komt. "Ik ben nog constanter geworden, zeker op de verschillende banen. Een aantal Duitse banen liggen mij nu ook beter dan vorig seizoen. En ik heb op het sturen echt nog een stapje kunnen zetten."

Bos: 'Ik ben constanter geworden en heb met het sturen een stap gemaakt'

Uiteraard speelt de slee ook een voorname rol. "Ja. die is heel belangrijk. Daar mag ook eigenlijk niemand aankomen, behalve ik en de coach. Die slee loopt gewoon goed. De combinatie tussen mij en de slee, een goede start en een goede snelheid in de baan maakt dat het erg goed gaat dit seizoen."

De 28-jarige Bos, die vorig seizoen als derde eindigde in het WB-klassement en dit seizoen haar eerste WB-zege boekte, eindigde bij zes van de acht wereldbekerwedstrijden op het podium: ze werd ook drie keer tweede en één keer derde.

Die prestaties wekken hoge verwachtingen voor de Olympische Spelen in Peking. "Dat besef is er en wordt ook steeds groter, maar ik probeer daar niet te veel naar te kijken. Maar het gaat me het hele seizoen al redelijk af, dus het zal in China ook wel lukken", aldus de nummer acht van de Winterspelen van vier jaar geleden in Pyeongchang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl