ANP
NOS Sport

Skeletonster Bos in toptien bij eerste race op 'indrukwekkende' olympische baan

Het olympisch skeletonseizoen is begonnen en Kimberley Bos heeft direct haar kans gegrepen om haar eerste afdalingen te maken op de gloednieuwe baan in Yanqing. Daar zal in februari om olympisch eremetaal gestreden gaan worden.

En de eerste kennismaking ging haar niet slecht af. Ze eindigde als tiende bij het olympisch testevent, dat werd gewonnen door de Duitse Tina Hermann.

Eerste race op olympische skeletonbaan gewonnen door Duitse Hermann

Sinds begin oktober is Bos al in China en sindsdien heeft ze al meerdere keren geoefend op de olympische skeletonbaan. "Het is net of er zo'n Chinese draak over de helling naar beneden gaat", schrijft de 28-jarige Nederlandse in een blog op haar website.

"De baan ligt heel mooi tegen de heuvels aan, naast het olympisch dorp, waar we straks in februari verblijven. Vanaf de baan kun je het dorp dus zien en omgekeerd."

En of het een snelle baan is? "Ik heb inmiddels de 125 kilometer per uur gehaald. Ze verwachten dat het misschien nog een paar kilometer per uur sneller is. Ik moet zeggen dat de eerste dagen sleeën behoorlijk wat blauwe plekken hebben opgeleverd."

Voordat ze vertrok naar Peking, bezochten we Bos tijdens een training in Nederland:

Skeletonster Bos proeft olympische sfeer in Peking: 'Vrijheid heb ik niet'

Tijdens de race haalde Bos een maximumsnelheid van ruim 120 kilometer per uur. Winnares Hermann tikte wel de 125 aan. En net als Bos, is ook de Duitse enthousiast over de baan. "Het is fijn om hier te zijn en om naar beneden te sleeën in dit mooie landschap."

"Ik denk dat het heel erg belangrijk is dat we hier kunnen trainen voor de Spelen", gaat Hermann verder. "Het is een nieuwe baan en we wisten nog niks over moeilijke gedeeltes. Nu weten we wel hoe de bochten gaan."

Coronamaatregelen

De skeletonners hebben niet alleen kennis kunnen maken met de baan, maar ook met de strenge coronamaatregelen in China. Ze mochten onder geen enkele voorwaarde het terrein van het hotel af.

"Ondanks dat je wel wat bewegingsvrijheid binnen het hotel hebt en we krachttraining kunnen doen in een tent en er een atletiekbaan is, is het toch best wel beperkend en voel je je toch wel een beetje opgesloten. Maar er zijn ergere dingen te bedenken", aldus Bos.

Als Bos zich weet te plaatsen voor de Winterspelen van Peking, reist ze in januari opnieuw af naar China. De Spelen vinden plaats van 4 tot en met 20 februari 2022. Het wereldbekerseizoen begint op 19 november in Innsbruck.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl