Premier Johnson donderdag in het Britse Lagerhuis
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw beschuldigingen van feestjes in ambtswoning premier Johnson

Medewerkers van de Britse premier Johnson hebben in april vorig jaar twee afscheidsfeestjes gevierd in de ambtswoning van de premier, meldt de Britse krant The Telegraph. In het Verenigd Koninkrijk waren toen strenge coronamaatregelen van kracht, waarbij de Britten onder meer niet binnen mochten samenkomen voor sociale activiteiten. Ook gold op dat moment een periode van nationale rouw vanwege het overlijden van prins Philip, een week eerder.

Op de twee borrels op 16 april 2021 nam overheidspersoneel afscheid van het hoofd communicatie van Johnson en van zijn persoonlijke fotograaf. Er waren in totaal zo'n dertig mensen aanwezig, die tot diep in de nacht dansten en dronken, schrijft The Telegraph op basis van ooggetuigen.

De premier zelf was er niet bij, zegt zijn woordvoerder tegen de krant. Hij was een dag daarvoor vertrokken naar zijn buitenhuis.

Onder vuur

Premier Johnson ligt al weken onder vuur vanwege vermeende feestjes van regeringsmedewerkers tijdens de lockdown. Er loopt een onderzoek naar berichten over zeker zeven borrels waarbij overheidspersoneel de coronaregels zou hebben overtreden.

Woensdag bood Johnson nog zijn excuses aan voor een feestje in de tuin van zijn ambtswoning in mei 2020, waar hij zelf ook bij was. Volgens getuigen waren daar zo'n dertig mensen aanwezig, die hun eigen drank mee moesten nemen. Johnson zei gisteren in het Britse Lagerhuis dat hij 25 minuten bij de bijeenkomst was geweest. Hij dacht dat het om een werkbijeenkomst ging.

Achteraf gezien had ik iedereen weg moeten sturen, zei de premier:

Boris Johnson zegt sorry voor borrel: 'Ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen'

De onderzochte bijeenkomsten waren allemaal in 2020. De feestjes waarover The Telegraph nu schrijft, zouden de eerste corona-overtredingen uit 2021 zijn waarvan Johnson wordt beschuldigd. De krant spreekt van een nieuw incident in een reeks die de premier "overspoelt".

In het eerste halfjaar van 2021 waren in Engeland verschillende coronaregels van kracht. Het jaar begon met een zware lockdown in januari. In juli werden vrijwel alle maatregelen geschrapt, op een dag die al snel werd omgedoopt tot 'Freedom Day'.

De begrafenis van prins Philip was op 17 april. Toen gold onder meer de regel dat er maar dertig mensen bij een uitvaart mochten zijn. Zo was premier Johnson niet bij de begrafenis aanwezig; alleen directe familieleden van de overleden prins waren erbij. Vanwege de coronamaatregelen zat koningin Elizabeth tijdens de dienst alleen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl