NOS Nieuws

Britse ochtendbladen fileren Johnson: 'Onze premier is een totale aanfluiting'

De ochtendbladen in Groot-Brittannië halen hard uit naar premier Johnson, na zijn optreden gisteren in het Lagerhuis. Hij gaf toe dat hij aanwezig was bij een borrel in de tuin van 10 Downing Street in mei 2020, midden in de lockdown. Wel zei hij dat hij niet wist dat het een borrel was: hij dacht dat het een werkbijeenkomst was.

Die uitleg kon gisteren in het parlement al op hoongelach rekenen, en Labour-leider Starmer noemde Johnson een leugenaar. De kranten zijn ook niet mals in hun kritiek. De Daily Mirror noemt de hele kwestie volkomen schandalig.

"Eerst zei Johnson dat er geen regels overtreden werden, daarna zei hij dat hij geen weet had van feestjes, nu geeft hij toe dat hij aanwezig was, maar dat hij niet besefte dat het een feestje was. Our Prime Minister is an utter disgrace."

Bekijk hier de voorpagina's van de Britse bladen:

  • Mirror
  • The Guardian
  • Daily Star
  • Daily Mail
  • Metro
  • The Daily Telegraph
  • Daily Express

"Regels zijn er alleen maar voor de kleine man", kopt de Daily Star boven een foto van een wijzende premier "die aan geheugenverlies lijdt". Volgens The Guardian hangt de toekomst van Johnson aan een zijden draadje. Ook The Sun concludeert dat zijn positie wankel is, net als The Daily Telegraph, de krant waar Johnson jarenlang als journalist voor werkte. De Financial Times schrijft dat het Johnsons zwaarste dag tot nu toe was.

De kritiek op Johnson blijft aanzwellen na de publicaties over meerdere lockdownfeestjes die de Tory-regering in het geniep heeft georganiseerd. Dat stuit veel Britten tegen de borst, omdat ze zelf niet mochten afspreken met anderen en vanwege de coronamaatregelen bijvoorbeeld niet bij een uitvaart van een geliefde mochten zijn. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat zo'n 60 procent van het publiek van mening is dat Johnson na partygate moet aftreden.

Bekijk hier hoe Johnson gisteren in het Lagerhuis excuses aanbood:

Boris Johnson zegt sorry voor borrel: 'Ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen'

Intussen staat Johnson ook in zijn eigen partij onder druk. Enkele hooggeplaatste leden binnen de Conservatieve Partij roepen de premier openlijk op om op te stappen. Volgens de BBC neemt het aantal mensen dat Johnson weg wil hebben, de laatste tijd toe.

Als 54 van de 361 Conservatieve parlementsleden een brief sturen naar het zogenoemde 1922-comité, moet er een leiderschapsverkiezing binnen de partij worden georganiseerd. Daar is nu nog geen sprake van, maar door de schandalen van de afgelopen tijd is het inmiddels niet ondenkbaar geworden dat Johnson in de toekomst te maken krijgt met zo'n leadership contest.

Er loopt nu een onderzoek van topambtenaar Sue Gray naar berichten over minstens zeven bijeenkomsten van overheidspersoneel ten tijde van strenge coronabeperkingen. De resultaten daarvan worden zeer binnenkort verwacht. Veel Tory's zeggen dat ze de uitkomsten afwachten voor ze conclusies trekken. De verwachting is dat het resultaat van dat onderzoek tot ontslagen zal leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl