De Britse premier Boris Johnson
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw dwingt nieuws over een borrel premier Johnson in het defensief

Niet voor het eerst ligt de Britse premier Johnson onder vuur vanwege een borrel in de tuin van 10 Downing Street, midden in een lockdown. Volgens anonieme bronnen is de premier daar zelf met zijn vrouw ook bij aanwezig geweest. De beschuldigingen lekten gisteren uit.

De Britse kranten pakten er vanmorgen groot mee uit, en ook in het Lagerhuis kwam het nieuws ruimschoots aan bod. Oppositiepartij Labour heeft felle kritiek op Johnson. Eerder schreven Britse media al over borrels die in de tuin van Downing Street zijn gehouden, zoals ook op foto's was te zien.

"Er zijn meer mensen overleden omdat mensen zoals Johnson zijn eigen regels niet serieus nemen", zegt de voorzitter van een belangenvereniging voor coronaslachtoffers bij Sky News. Ze noemt het feestje een belediging voor de mensen die iemand verloren hebben aan covid-19.

'Neem je eigen drank mee'

De beschuldiging kwam gisteravond naar buiten. Via tv-zender ITV werd een e-mail gelekt waarin de regeringsstaf werd uitgenodigd voor een bijeenkomst op 20 mei 2020, in de tuin van Johnsons ambtswoning.

De e-mail is afkomstig van de kabinetschef van Johnson, Martin Reynolds. Hij nodigt zo'n honderd medewerkers uit om op een verantwoorde afstand van elkaar iets te drinken.

"Na een ontzettend drukke periode lijkt het ons leuk om van het mooie weer te genieten en vanavond op gepaste afstand te borrelen in de tuin van Downing Street", staat in de mail volgens ITV. "Kom langs vanaf 18.00 uur en neem je eigen drank mee!", voegt Reynolds eraan toe.

Anonieme bronnen zeggen tegen de BBC dat uiteindelijk zo'n dertig medewerkers op de uitnodiging ingingen en samenkwamen in de tuin, in de eerste lockdown.

Johnson zelf wil nog niet reageren op de beschuldigingen. "Gezien alle speculatie is het goed om eerst het onafhankelijke onderzoek naar de kwestie af te wachten", zei een woordvoerder van de premier vandaag.

In dat onderzoek worden beschuldigingen van minstens vijf bijeenkomsten onderzocht die die onder overheidspersoneel zouden zijn gehouden tijdens strenge coronamaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl