Koning Willem-Alexander tijdens de opening van de tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum
NOS Nieuws

Videoboodschap koning: Gouden Koets wordt voorlopig niet gebruikt

De Gouden Koets wordt voorlopig niet meer door het Koninklijk Huis gebruikt voor de rijtoer op Prinsjesdag of andere officiële gelegenheden. Dat heeft koning Willem-Alexander vandaag in een videoboodschap bekendgemaakt.

"We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden. De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval", zegt de koning.

"Het heeft geen zin om wat gebeurd is door de bril van onze tijd te veroordelen en te diskwalificeren. Simpelweg historische objecten en symbolen verbannen is beslist ook geen oplossing. In plaats daarvan is een gezamenlijke inspanning nodig die dieper gaat en langer duurt. Een inspanning die ons verbindt in plaats van verdeelt."

Bekijk de video van koning Willem-Alexander hier:

Koning Willem Alexander Gouden Koets

De koets werd in 2015 voor het laatst gebruikt tijdens het traditionele ritje op Prinsjesdag. Na een ruim vijf jaar durende restauratie was de Gouden Koets naar het Amsterdam Museum gebracht, waar hij in een glazen behuizing op de binnenplaats tentoongesteld staat. Tijdens de restauratie gebruikte koning Willem-Alexander vervangend vervoer, de Glazen Koets uit 1826.

In de expositie is ook aandacht voor de discussie over het omstreden zijpaneel Hulde der koloniën, dat velen tegenwoordig racistisch noemen. Een besluit over wat er met de koets zou gebeuren na de tentoonstelling was er nog niet.

Koloniaal verleden verheerlijkt

Al voor aanvang van de restauratie in 2015 speelde er een maatschappelijke discussie over het paneel, aan de zijkant van de koets, dat het Nederlandse koloniale verleden zou verheerlijken. Critici meenden dat de koets om die reden niet langer gebruikt kan worden of dat het paneel vervangen zou moeten worden.

Detail van het omstreden zijpaneel 'Hulde der Koloniën'

De koning besloot dat de Gouden Koets in oorspronkelijke staat gerestaureerd moest worden, "als deel van ons cultureel erfgoed". "We gaan niet de geschiedenis herschrijven", zei hij vorig jaar in een persgesprek. "Zodra de restauratie is afgerond zien we wel verder."

De koets werd in 1898 door Amsterdam geschonken aan koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging. Sinds 1903 werd de koets vooral gebruikt voor de rijtoer op Prinsjesdag. De afgelopen twee jaar was er op Prinsjesdag vanwege de coronamaatregelen geen rijtoer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl