Een CSTO-militair uit Kirgizië houdt de wacht bij een energiecentrale in Almaty
NOS Nieuws

Missie volbracht, buitenlandse troepen vertrekken weer, zegt Kazachse president

De buitenlandse militairen die vorige week in Kazachstan aankwamen, vertrekken weer. Ze hebben hun opdracht om de stabiliteit te herstellen volbracht, zegt president Tokajev. De terugtrekking begint over twee dagen en moet in tien dagen zijn afgerond.

Vorige week braken in Kazachstan hevige onlusten uit. Demonstranten vielen overheidsgebouwen aan en leverden slag met de oproerpolitie. Daarbij zouden 164 doden zijn gevallen. Het aantal arrestanten zou inmiddels opgelopen zijn tot 10.000.

President Tokajev zei dat het een poging tot staatsgreep was, waar in het buitenland getrainde islamisten bij betrokken waren. Hij riep de hulp in van de CSTO, een door Rusland geleid militair bondgenootschap van voormalige Sovjetlanden. Zo'n 2000 militairen werden ingezet voor de beveiliging van strategische locaties zoals vliegvelden.

Machtsstrijd

Volgens analisten is er ook een machtsstrijd binnen de elite gaande. Tokajev zou de hulp van de CSTO hebben ingeroepen, omdat hij zijn eigen veiligheidsapparaat niet vertrouwde.

Het hoofd van de inlichtingendienst NSC, Karim Masimov, werd ontslagen en opgepakt wegens hoogverraad. Omdat hij het gevaar niet tijdig heeft gesignaleerd en omdat hij tijdens de onlusten niet goed heeft ingegrepen, verklaarde Tokajev vandaag in het parlement.

Dit zijn beelden van de onrust vorige week:

Opnieuw massaprotesten en schietpartijen in Kazachstan

De president zei verder dat de armoede en ongelijke inkomensverdeling in het land een rol hebben gespeeld bij de onlusten. Hij wil dat de kringen rond zijn voorganger Nazarbajev, die nog altijd tal van privileges genieten, voortaan geregeld geld afstaan aan liefdadigheidsfondsen.

"Dankzij de eerste president (Noersoeltan Nazarbajev, red.) is een aantal zeer winstgevende bedrijven opgekomen, net als een groep mensen die zelfs naar internationale maatstaven vermogend zijn", zei Tokajev. "Ik denk dat het tijd is dat ze de mensen in Kazachstan geven waar ze recht op hebben en hen op systematische basis gaan helpen."

De nieuwe premier, Alichan Smajlov, moet ervoor zorgen dat de inkomensverschillen kleiner worden, dat de mijnbouwsector meer belasting betaalt en dat corruptie bij de overheid wordt uitgeroeid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl