Een uitgebrande bus in Almaty, Kazachstan op 8 januari
NOS NieuwsAangepast

Kazachstan: 5000 mensen opgepakt, 164 doden sinds geweldsuitbarsting

Na de rellen en demonstraties in Kazachstan zijn ruim 5000 mensen gearresteerd, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in het land bekendgemaakt. Volgens de Kazachse autoriteiten zijn er 164 doden zijn gevallen. Dit melden verschillende Russische media. In Almaty, de grootste stad van Kazachstan, zijn 103 mensen omgekomen.

"Tot nu toe zijn in heel Kazachstan 5135 mensen gearresteerd", citeert het Russische persbureau Interfax de Kazachse waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Jerlan Toergoembajev. Die sprak met het lokale televisiestation Chabar 24. De autoriteiten zijn een onderzoek gestart tegen de gearresteerden die verdacht worden van verschillende strafbare feiten.

Volgens het ministerie zijn 125 vooronderzoeken gestart naar het gebruik van geweld tegen overheidsfunctionarissen, vandalisme, moorden, en naar overvallen en diefstallen. Toergoembajev vertelde ook dat er tijdens de rellen ongeveer 400 voertuigen vernield zijn, voornamelijk politieauto's. Daarnaast zouden politie-uniformen zijn afgepakt en gebruikt om misdaden te plegen en "het gezag van de autoriteiten te ondermijnen".

Hoogverraad

De afgelopen dagen waren er protesten in meerdere steden in Kazachstan waarbij de nationale ordetroepen vaak hard ingrepen. De protesten begonnen als een lokaal verzet tegen een verdubbeling van de brandstofprijzen in het westen van het land, maar sloegen al snel over naar vrijwel heel Kazachstan.

President Tokajev draaide de prijsverhoging terug, maar daarmee was de geest niet terug in de fles. De woede van de demonstranten richtte zich tegen de zware leefomstandigheden in het algemeen, corruptie en een regime dat al decennialang in het zadel zit en geen politieke concurrentie duldt. In Almaty en enkele andere zuidelijke steden liep het protest uit op de bestorming van overheidsgebouwen en schermutselingen met de politie. Daar maakten ook plunderaars massaal gebruik van de ontstane chaos.

Zestien leden van de veiligheidstroepen zouden volgens de binnenlandse autoriteiten zijn omgekomen. Daarnaast raakten ongeveer 1300 politieagenten, militairen en andere leden van de veiligheidsautoriteiten gewond bij de schermutselingen. De Kazachse president Tokajev zei vrijdag dat de orde in zijn land was hersteld na dagen van onrust.

De binnenlandse veiligheidsdienst KNB meldde dat oud-premier Karim Masimov is opgepakt op verdenking van hoogverraad. Ook een onbekend aantal andere voormalige overheidsfunctionarissen is wegens hoogverraad gearresteerd. Het is niet bekend waar de beschuldiging op is gebaseerd. Ook is niet duidelijk hoeveel leden van de politieke elite van het land zijn gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl