Krol pakt Europees goud op 1.000 meter, podium kleurt oranje

Thomas Krol heeft bij de EK afstanden in Thialf het goud gepakt op de 1.000 meter. De 29-jarige schaatser, die dit seizoen ook al twee wereldbekers op deze afstand won, was sneller dan landgenoten Kjeld Nuis (zilver) en Kai Verbij (brons).

Op de ploegenachtervolging was er ook goud voor Nederland. Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest waren de snelsten in Thialf.

Goud voor trio Kramer, Bosker en Roest op de ploegenachtervolging op EK afstanden

Nuis begon getergd aan de 1.000 meter. De regerend olympisch kampioen liep eind december een olympisch ticket mis op de kilometer, maar mocht in Thialf toch aan de start verschijnen omdat Hein Otterspeer de EK afstanden aan zich voorbij laat gaan.

Hij was op de EK afstanden gekoppeld aan wereldkampioen Verbij, die op het OKT sneller was dan Nuis en in Peking wel op de 1.000 meter mag uitkomen. De rit begon met een valse start. Bij de tweede poging waren Nuis en Verbij wel goed weg.

Ze deden niet veel voor elkaar onder, maar in de laatste bocht wist Nuis Verbij net voor te blijven. Een rit later was het de beurt aan Krol, die een vlekkeloze race neerzette. Hij was met 1.07,76 nipt sneller dan Nuis, die 1.07,86 had geklokt.

Bekijk in de carrousel de reacties van Krol en Nuis:

"Het kwam van ver", bekende Krol. "Ik heb alles uit de kast moeten halen. Heb pijn geleden vandaag en het was genoeg." Krol had wel wat moeite zichzelf op te laden voor de EK. "Ik merkte wel dat na het OKT van vorige week het allerbeste er wel een beetje vanaf is. Toch een klein spanningsdipje."

Toen Nuis Krol onder zijn tijd zag duiken, was er wat frustratie te zien bij de nummer twee. "Het viel niet mijn kant op helaas, ik zat er dichtbij", reageerde Nuis, die al bij zijn finish het gevoel had dat het niet genoeg was voor goud. "1.07,80 is niet om over naar huis te schrijven natuurlijk. maar toen ik Krol moeite zag hebben bij de eerste 600 meter, werd het toch even billenknijpen."

Baanrecord op ploegenachtervolging

Op de ploegenachtervolging kwam Nederland in de laatste rit in actie. Voordat Kramer, Bosker en Roest aan de start verschenen, hadden de Noren een scherpe tijd neergezet. Allan Dahl Johansson, Hallgeir Engebråten en Sverre Lunde Pedersen verbeterden zelfs het baanrecord in Thialf.

Het Nederlandse drietal begon voorzichtig, maar bij een overname van Bosker werd de eerste versnelling geplaatst. En na een sterke slotronde met Roest op kop werd het baanrecord van de Noren verbeterd en het goud gepakt, voor regerend olympisch kampioen Noorwegen en Italië.

Doel was baanrecord

Kramer, Bosker en Roest hadden voorafgaand aan de race al als doel gesteld een baanrecord te rijden. "Je wilt het toch even laten zien, zeker omdat het de laatste ploegenachtervolging voor de Spelen is", aldus Roest.

Goud op de ploegenachtervolging: 'Voor ons is dit geen verrassing'

Roest twijfelde in aanloop naar de EK in Thialf of hij mee zou rijden bij de ploegenachtervolging. Hij was ontstemd over de gang van zaken omtrent de olympische schaatsselectie. "Ik rijd dit weekend niet omdat ik dat graag doe voor de KNSB, maar ik doe het voor de ploeg", legde hij eerder deze week uit.

De onvrede van Roest kwam voort uit de beslissing van de keuzecommissie van de KNSB om niet hem, maar Bosker in te schrijven voor de olympische 1.500 meter, terwijl Roest bij het olympisch kwalificatietoernooi sneller was dan Bosker.

Uitslag 1.000 meter mannen EK afstanden
Uitslag ploegenachtervolging mannen EK afstanden

STER reclame