1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Schaatsen

Nuis bij EK afstanden wel op 1.000 meter, Kramer niet op massastart

Bij het olympisch kwalificatietoernooi greep schaatser Kjeld Nuis naast een ticket voor de 1.000 meter, maar bij de EK afstanden komend weekend mag hij wel starten op de kilometer. Nuis vervangt Hein Otterspeer, die de EK in Thialf laat schieten.

De selectie voor de Europese kampioenschappen is samengesteld op basis van de uitslagen van het OKT, legt schaatsbond KNSB uit. Bij de EK mogen echter tien rijders per geslacht deelnemen, waardoor ook Tijmen Snel (1.500 meter) en Dai Dai N'tab (500 meter) mogen deelnemen. Beiden vielen net buiten de boot voor een olympisch startbewijs.

Kramer niet op de massastart

Opvallend is dat er bij de EK wel een andere keuze is gemaakt voor de massastart. Voor de Spelen in Peking werd verrassend Sven Kramer aangewezen, maar in Thialf zal daarentegen Marcel Bosker samen met Jorrit Bergsma aan de start staan.

Volgens Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, was dat een logische keuze. "Het programma bij deze EK zit heel anders in elkaar, met wedstrijden kort na elkaar. Uit het oogpunt van energiemanagement richting Peking is het verstandig dat onze rijders keuzes maken."

"Deze massastart kent bovendien een heel ander deelnemersveld dan op de Spelen, zonder halve finale en met rijders die nog voor hun laatste kans vechten", voegt bondscoach Jan Coopmans toe. "Dat vraagt voor ons ook een andere tactiek dan in Peking. Die factoren samen maken dat Bosker hier rijdt in plaats van Kramer."

Marcel Bosker reageerde eerder vandaag opgetogen op het nieuws dat hij naar de Olympische Spelen mag.

Bosker opgelucht en blij: 'Tijmen Snel en ik hebben elkaar een knuffel gegeven'

De selectie van de vrouwen kent eveneens enkele wijzigingen ten opzichte van de olympische selectie. Jutta Leerdam meldde zich af voor de 500 meter en wordt vervangen door Dione Voskamp, de nummer vier van het OKT. Antoinette de Jong komt niet in actie op de 1.000 meter en Michelle de Jong is haar vervangster.

De EK afstanden beginnen vrijdag en duren tot en met zondag. De langste afstanden, de 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen, staan niet op het programma.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl