Patrick Roest ANP

Schaatser Patrick Roest is zeer teleurgesteld in de selectiecommissie van de KNSB. Roest hoopte tijdens de komende Winterspelen in Peking de 1.500 meter te mogen rijden, maar tot zijn ongenoegen kreeg Marcel Bosker de voorkeur. Bosker had zich tijdens het olympisch kwalificatietoernooi niet rechtstreeks geplaatst voor een individuele afstand.

Sven Kramer zat na zijn derde plaats op de 5.000 meter nog even in de wachtkamer, maar de selectiecommissie wilde Kramer en Bosker, vanwege hun rol in de ploegenachtervolging, echter absoluut meenemen naar Peking. En alleen schaatsers die ook een individuele afstand rijden mogen meedoen aan de achtervolging. Bosker werd daarom aangewezen voor de 1.500 meter.

Dat terwijl Roest vorige week tijdens het olympisch kwalificatietoernooi nog als vierde eindigde op de 1.500 meter en Bosker vijfde werd. Daarnaast reed Roest vier jaar geleden naar olympisch zilver op de schaatsmijl en eindigde hij vorig jaar als derde bij de WK afstanden.

"Dát die twee jongens worden aangewezen in het belang van de ploegenachtervolging snap ik wel. Alleen de keuzes voor welke individuele onderdelen ze worden aangewezen begrijp ik absoluut niet", uit Roest zijn onvrede in een verklaring via zijn management. Kramer reed bijvoorbeeld nog nooit een massastart tijdens een World Cup of WK. En de laatste keer dat Bosker sneller was dan Roest op een 1.500 meter is vier jaar geleden.

Gebrekkige communicatie

Ook stoort Roest zich aan de gebrekkige communicatie vanuit de bond en de bondscoach. "Zo is er met sommige schaatsers wel overleg geweest en met mij en anderen weer niet. Ik ben altijd erg loyaal geweest naar de bond. Als ze me nodig hadden stond ik er. Maar daar wordt blijkbaar niet naar gekeken", aldus Roest.

Door de gang van zaken twijfelt Roest of hij komend weekend mee wil doen aan de ploegenachtervolging op de EK afstanden. "Laten we wel vooropstellen dat dit absoluut niks persoonlijks is tegenover Sven Kramer of Marcel Bosker. Natuurlijk willen die jongens rijden, dat willen we allemaal."

Bosker opgelucht en blij: 'Tijmen Snel en ik hebben elkaar een knuffel gegeven'

Tegenover de teleurstelling van Roest, staat de blijdschap bij Marcel Bosker. Hij mag zich opmaken voor zijn olympische debuut. "Ik zat gister op de fiets toen ik werd gebeld door Remy de Wit (technisch directeur KNSB, red.) dat ik naar de Spelen mocht. Dat was eerst een beetje apart, omdat ik nog bezig was met de training. Maar tijdens die fietstraining heb ik wel twee keer heel hard geschreeuwd van blijdschap."

De aanwijsplek voor Bosker ging wel ten koste van ploeggenoot Tijmen Snel, de nummer drie op het olympisch kwalificatietoernooi. Bosker: "Dat is gewoon vervelend. Het liefst had ik zelf op de matrix gestaan en me geplaatst op eigen kracht. Tijmen wordt er nu door mij uitgekickt. We kennen elkaar goed, zijn vrienden van elkaar. We hebben elkaar vanochtend een knuffel gegeven. Hij feliciteerde me en ik heb sorry gezegd. Maar hij was blij voor mij, dat vond ik heel mooi."

Het is uiteindelijk dus de rol op de ploegenachtervolging die Bosker naar Peking heeft gebracht. "We zijn drie keer wereldkampioen geworden dus ik denk zeker dat ik een meerwaarde ben op die achtervolging. Maar ik ga ook proberen progressie te boeken op de 1.500 meter. Mijn rit op het OKT was niet vlekkeloos en had een stuk harder gekund. Ik denk niet dat ik mee ga doen voor de medailles maar ik ga de komende weken wel meer trainen op de snelheid."

STER reclame