Sven Kramer na zijn 5.000 meter op het OKT Pro Shots

Sven Kramer komt op de Olympische Spelen van Peking niet alleen op de vijf kilometer en de ploegenachtervolging in actie, ook op de massastart. Schaatsbond KNSB heeft daarnaast besloten ook Marcel Bosker aan te wijzen voor de achtervolgingsploeg.

Ten opzichte van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) zijn er bij de vrouwen geen verrassingen in de olympische selectie.

Bekijk in de fotoserie hieronder welke schaatsers voor Nederland op welke afstand in actie komen.

Dat Kramer de massastart rijdt bij zijn vijfde Spelen, lag niet voor de hand. Hij reed vier jaar geleden voor het laatst een massastart; hij werd toen laatste in de olympische finale in Pyeongchang. Wel reed Kramer afgelopen november twee marathons.

Snel en N'tab vallen af

De keuze voor Bosker op de ploegenachtervolging gaat ten koste van Tijmen Snel, die op het OKT afgelopen week derde werd op de 1.500 meter. Bosker werd vijfde, maar zal nu in Peking alsnog uitkomen op de middellange afstand.

Ook Dai Dai N'tab valt af. Voor de 27-jarige sprinter zijn het al de tweede Spelen die hij mist. Bij het vorige OKT maakte hij twee valse starts op de 500 meter en dit jaar werd hij op de kortste sprintafstand verrassend afgetroefd door de jonge Merijn Scheperkamp.

"Een droom die op zich moet laten wachten", laat N'tab weten op Instagram. "Vier jaar geleden heb ik mezelf beloofd sterker terug te komen, en dat was ik afgelopen OKT! Twee races waarin ik - buiten mijn macht om - niet de kans heb gekregen om te winnen. Het vuur om te winnen brand alleen maar harder na afgelopen week. Ik zal sterker terugkomen."

'Met Kramer erbij is kans op goud ploegenachtervolging significant groter'

Thomas Krol (1.000 en 1.500 meter), Patrick Roest (5.000 en 10.000 meter), Kjeld Nuis (1.500 meter), Kai Verbij (500 en 1.000 meter) en Jorrit Bergsma (5.000 en 10.000 meter) waren dankzij hun prestaties op het OKT al zeker van deelname aan de Spelen.

Scheperkamp (500 meter), Hein Otterspeer (1.000 meter), Snel (1.500 meter), N'tab (500 meter) en Kramer (5.000 meter) zaten in de wachtkamer bij de schaatsbond.

Zondag werd duidelijk dat Scheperkamp en Otterspeer hun olympische debuut mogen maken in Peking, terwijl Snel en N'tab afvielen. Kramer en Bosker rijden de ploegenachtervolging samen met Roest.

Geen verrassingen bij vrouwen

Bij de vrouwen lag de selectie meer voor de hand. Irene Schouten (3.000 en 5.000 meter), Antoinette de Jong (1.000, 1.500 en 3.000 meter), Femke Kok (500 meter) en Jutta Leerdam (500 meter en 1.000 meter) waren al zeker van Peking.

Ook Sanne in 't Hof (5.000 meter), Ireen Wüst (1.000 en 1.500 meter), Carlijn Achtereekte (3.000 meter), Marijke Groenewoud (1.500 meter) en Michelle de Jong (500 meter) mogen naar de Spelen.

KNSB houdt bij vrouwen OKT-volgorde aan: 'Sportieve proces z'n gang laten gaan'

De KNSB heeft Schouten en Groenewoud aangewezen voor de massastart en voor de ploegenachtervolging selecteerde de schaatsbond Schouten, Wüst en Antoinette de Jong.

Selectievolgorde

Tijdens het OKT stond de selectievolgorde van de KNSB centraal. De schaatsbond had een matrix opgesteld, waarin is vastgelegd op welke afstanden Nederlandse schaatsers de grootste kans hebben op olympisch succes. In totaal mogen negen mannen en negen vrouwen naar China.

Na het OKT had de schaatsbond nog het recht om drie schaatsers aan te wijzen, want alleen de eerste zes schaatsers op de matrix waren helemaal zeker. De selectiecommissie van de KNSB (bestaande uit Andries Kasper, Freek van der Wart en Remy de Wit) besloot vervolgens wie definitief naar de Spelen mogen.

De Olympische Spelen in Peking vinden plaats van vrijdag 4 februari tot en met zondag 20 februari.

Sanne in 't Hof pakte een olympisch ticket op de 5.000 meter ANP

STER reclame