Patrick Roest is nog altijd diep teleurgesteld in de gang van zaken rondom de olympische selectie voor Peking. De onvrede van Roest komt voort uit de beslissing van schaatsbond KNSB om niet hem, maar Marcel Bosker in te schrijven voor de olympische 1.500 meter, terwijl Roest bij het OKT sneller was dan Bosker.

Bosker krijgt de voorkeur van de KNSB, omdat hij in Peking ook kan worden ingezet op de ploegenachtervolging en dat is niet mogelijk als hij geen individuele afstand rijdt. Waarom hij niet kon worden aangewezen voor de massastart zodat Roest de 1.500 meter kon rijden, legt Sven Kramer verderop uit.

"Ik was vooral boos over de manier waarop dat is gegaan", vertelt Roest in aanloop naar de EK afstanden in Heerenveen. "Ze hebben mij niet betrokken bij gesprekken hierover en ik ben helemaal niet geïnformeerd. Terwijl Marcel is gebeld en Sven Kramer er ook van wist. Dat is echt balen."

Bekijk hieronder een interview met Patrick Roest over de beslissingen van de KNSB.

Roest blijft teleurgesteld in KNSB: 'Vooral boos over de manier waarop dat is gegaan'

Roest geeft aan dat hij zich niet serieus voelt genomen door de schaatsbond. "Die teleurstelling blijft, daar kan ik niets aan veranderen. Maar, ik probeer het nu ook naast me neer te leggen. De vijf en tien kilometer zijn mijn belangrijkste afstanden en ik wil geen energie meer stoppen in die 1.500 meter."

Kramer snapt emotie van Roest

De 26-jarige Roest eindigde vorige week tijdens het olympisch kwalificatietoernooi als vierde op de 1.500 meter en Bosker werd vijfde. Daarnaast reed Roest vier jaar geleden naar olympisch zilver op de schaatsmijl en eindigde hij vorig jaar als derde bij de WK afstanden.

Kramer sprak de afgelopen week veel met Roest over de beslissing van de KNSB. "Ik snap zijn emotie en het is goed dat hij zich uit", aldus Kramer. "Uiteindelijk is het gelukkig niet aan ons. In een carrière gebeuren dingen en iedereen loopt wel een deukje op. Daar stap je ook wel weer overheen."

Bekijk hieronder een interview met Sven Kramer over de beslissingen van de KNSB.

Kramer snapt emoties van Roest: 'Goed dat hij zich uit'

Roest doet dit weekend mee aan de ploegenachtervolging bij de EK afstanden, maar hij is nog altijd ontstemd over de gang van zaken. "Ik rijd dit weekend niet omdat ik dat graag doe voor de KNSB, maar ik doe het voor de ploeg", legt hij uit.

"Sven en Marcel kunnen niets doen aan de situatie en als ik niet rijd, kunnen we niet meedoen aan de ploegenachtervolging. Ik wil hen ook niet opzadelen met mijn probleem."

Bekijk hieronder de reportage van Bert Maalderink waarin Kramer uitlegt waarom Bosker niet op de massastart kon worden aangewezen.

Kramer legt uit waarom hij en niet Bosker kon worden aangewezen voor de massastart

Opmerkelijk is verder dat Roest nog steeds niet heeft gesproken met bondscoach Jan Coopmans. "Dat is wel een beetje raar en ik had wel iets meer verwacht na de afgelopen dagen. De relatie met de KNSB is weleens beter geweest."

Roest: "Ik houd me gewoon met mijzelf bezig en wat zij van mijn uitspraken vinden, maakt me nu niet zoveel uit. Ik vind wat ik vind en zij vinden wat zij vinden. Uiteraard heb ik de KNSB bedankt voor de uitleg, maar ik begrijp het nog steeds niet."

Bekijk hieronder een interview met Patrick Roest over de beslissingen van de KNSB.

Relatie tussen Roest en Kramer nog steeds goed: 'Zo houd ik dat liever ook'

Daar is het Kramer het mee eens. "Het had allemaal op een andere manier gekund, maar straks in het vliegtuig naar China is het belangrijk dat we met een goed team gaan en veel medailles voor Nederland gaan winnen."

Roest: "Ik ga uiteindelijk niet over de keuzes, maar ik ben blij dat ik heb laten weten hoe ik erin sta. Dit mag er bovendien niet voor zorgen dat de ploegenachtervolging minder loopt, maar de KNSB had wel andere keuzes kunnen maken die ook goed waren geweest voor het Nederlandse team."

STER reclame