De politie deed direct na het noodlottige ongeval onderzoek naar de toedracht
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Verdachte oudejaarsdrama Haaksbergen had ervaring met klaphamers

De man uit Haaksbergen die door justitie verantwoordelijk wordt gehouden voor het ongeval op oudejaarsdag waarbij een 12-jarige jongen om het leven kwam, had jarenlange ervaring met het gebruik van een klaphamer.

Dat verklaart zijn advocaat Janbart Kalk tegenover RTV Oost. De man zou hetzelfde veiligheidsprotocol hebben gehanteerd als voorgaande jaren. "Iedereen stond, zoals gebruikelijk, op veilige afstand en er werd vooraf gewaarschuwd voor de knal. De enige die dicht bij de klaphamer stond, was mijn cliënt zelf, om 'm te bedienen."

Het enige verschil met eerdere jaren is volgens de advocaat dat zijn cliënt voor deze jaarwisseling een nieuwe, kleinere klaphamer had gekocht. Dat gebeurde volgens advocaat Kalk bij een betrouwbare verkoper, waardoor er voor zijn cliënt "geen enkele aanleiding" was om te veronderstellen dat er iets mis zou zijn.

Metaaldeeltjes als granaatscherven

"Als hij had gedacht dat de klaphamer onveilig was, had hij 'm uiteraard nooit gebruikt", stelt Kalk. "Het lijkt erop dat bij de knal iets is losgeschoten van de klaphamer. De cliënt had dat zelf niet in de gaten. Er lagen ineens verderop twee jongens gewond op de stoep."

Volgens buurtbewoners is het schaaltje waarin het explosieve poeder werd gelegd, uiteengespat, waarna metaaldeeltjes als granaatscherven rondvlogen. De 12-jarige jongen werd in de borststreek getroffen, zijn 11-jarige vriend in beide onderbenen. Een derde jongen kwam met de schrik vrij.

De echtgenote van de man, die verpleegkundige is, heeft nog geprobeerd om het slachtoffer te reanimeren. De man werd ter plaatse aangehouden en heeft tijdens de verhoren volgens zijn advocaat alle medewerking verleend aan het onderzoek.

Man blijft verdachte

"Hij is er kapot van en was geschokt nadat hij hoorde dat er een mogelijk verband was tussen het bedienen van de klaphamer en de twee slachtoffers", aldus Kalk. "Het mag duidelijk zijn dat mijn cliënt dit nooit heeft gewild. Hij is er erg door aangedaan en leeft mee met de familie van de twee jongens."

Nadat de man op vrije voeten was gesteld, regende het op sociale media steunbetuigingen aan zijn adres. Veel plaatsgenoten schrijven dat het ongeluk "alleen maar verliezers kent". De Haaksbergenaar blijft verdachte in de zaak. Justitie verdenkt hem van dood door schuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl