NOS NieuwsAangepast

Jongen (12) omgekomen bij incident met klaphamer, verdachte gearresteerd

Bij een incident in Haaksbergen is een 12-jarige jongen omgekomen. Een jongen van 11 jaar oud is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Een man is aangehouden voor het voorval, meldt de politie: een meerderjarige inwoner van het dorp. Hij wordt verdacht van dood door schuld.

Volgens de politiewoordvoerder hadden de kinderen geen schuld aan het incident aan de Albert Cuyplaan. Ze waren omstanders terwijl iemand een klaphamer gebruikte. Zo'n apparaat wordt gebruikt om bijvoorbeeld magnesiumpoeder te laten ontploffen.

Bij die klap vielen rond 11.30 uur vanochtend de slachtoffers: het 12-jarige slachtoffer werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed aan zijn verwondingen. Het tweede slachtoffer raakte ernstig gewond en ligt ook in het ziekenhuis. De man die is aangehouden, zou de klaphamer hebben bediend.

De politie vertelt over het incident:

Kind omgekomen bij incident, verdachte aangehouden

Buurtbewoners laten aan RTV Oost weten dat ze aan het begin van de middag werden opgeschrikt door een dreun die tot ver in de omtrek te horen was. In de straat waar het drama plaatsvond, houdt een aantal inwoners ieder jaar een mini-buurtfeestje. "Het gaat om een viertal gezinnen", vertelt een omwonende. "Volgens traditie zetten ze een tentje op met daarbij een vuurkorf, waarin ze na afloop het overgebleven afval verbranden."

"De bewoner was voor het huis met een soort klaphamer bezig", vertelt een getuige aan De Telegraaf. "Er lag een stof op een schoteltje en daar sloeg hij met een soort constructie een hamer op. Jongetjes uit de buurt die zelf met rotjes bezig waren, stonden nieuwsgierig te kijken. En toen kwam die enorme klap, echt een explosie. Daarbij zijn de scherven van het schoteltje verspreid en hebben ze de slachtoffers geraakt. Als een soort granaatscherven."

'Ergste wat je kan overkomen'

Burgemeester Welten van Haaksbergen noemt het ongeluk "afschuwelijk en dramatisch". Hij leeft mee met de nabestaanden van het slachtoffer en familie van de gewonde. "Mijn gedachten gaan uit naar de mensen die nu volledig van de kaart zijn. Dit is het ergste wat je kan overkomen", zegt Welten tegen de regionale omroep.

In het verleden zijn vaker incidenten geweest in verband met klaphamers. Zo raakte in 2016 een man zwaargewond bij het doorroeren van het magnesiumpoeder, dat bedoeld was voor gebruik met een klaphamer.

De recherche doet onderzoek naar de klaphamer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl