Op de plek waar de jongen in Haaksbergen om het leven kwam, staat een monumentje
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Ingetogen jaarwisseling Haaksbergen na fataal ongeluk met 12-jarige jongen

In Haaksbergen, waar gisteren een 12-jarige jongen omkwam bij een incident met een klaphamer, is afgelopen nacht veel minder vuurwerk afgestoken dan in andere jaren. Er is goed gehoor gegeven aan de oproep op sociale media om geen vuurwerk af te steken in de plaats, uit respect voor de familieleden van de twee slachtoffers. De 11-jarige vriend van de jongen die omkwam ligt met ernstig letsel in het ziekenhuis.

In de buurt van huis waar de familie van het dodelijke slachtoffer woont, is geen vuurwerk afgestoken en bleef het stil, zegt woordvoerder Erwin Iping van de gemeente Haaksbergen. Elders was er wel vuurwerk voor en tijdens de jaarwisseling. Maar volgens Iping was het "stukken minder" dan gewoonlijk. Hij wijst erop dat de oproep tot ingetogenheid op sociale media honderden reacties opriep en zeer veel is gedeeld.

Drama

De man die gistermiddag na het incident werd opgepakt op verdenking van dood door schuld, zit vast in beperkingen, meldt RTV Oost. Dat betekent dat hij geen contact mag hebben met medegevangenen, familie of de buitenwereld. Zijn advocaat wil alleen kwijt dat het "in ieders belang is dat dit ongeval tot op de bodem wordt uitgezocht." Hij spreekt van een drama voor alle betrokken partijen en "een zaak die alleen maar verliezers kent."

De Haaksbergenaar die vastzit wordt bij RTV Oost door plaatsgenoten omschreven als een keurig nette huisvader. "Zeker geen branieschopper." In het dorp wordt ook met hem en zijn familie meegeleefd. "Uiteraard heeft hij dit niet gewild." Volgens omwonenden zou er een onderdeel van de klaphamer zijn losgeschoten en heeft dit de twee jongens geraakt.

Burgemeester Welten van Haaksbergen heeft nog niet gesproken met de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer. Er zijn ook nog geen plannen voor een herdenking of rouwmoment, daarvoor wordt eerst geluisterd naar hoe de familie daar tegenover staat, aldus de gemeentelijke woordvoerder.

Dit vertelde de politie gisteren over het incident:

Kind omgekomen bij incident met klaphamer, verdachte aangehouden

Volgens de politiewoordvoerder hadden de twee vrienden geen schuld aan het incident aan de Albert Cuyplaan in Haaksbergen. Ze waren omstanders terwijl iemand een klaphamer gebruikte. Zo'n apparaat wordt gebruikt om bijvoorbeeld magnesiumpoeder of een ander kruitmengsel te laten ontploffen. Het gebruik van een klaphamer is niet verboden.

Over de toestand van de 11-jarige jongen die gewond raakte, is niets nieuws bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl