Peter Wright
NOS Sport

Tweede wereldtitel darts voor Wright na ineenstorting Smith

Peter Wright heeft na 2020 voor de tweede keer het WK darts gewonnen. De Schot, bekend vanwege zijn excentrieke en kleurrijke uiterlijk, was in een vermakelijke finale met 7-5 te sterk voor de Engelsman Michael Smith, die in de eindfase ten onder aan de spanning ging.

De 51-jarige Wright, bijgenaamd Snakebite, is daarmee de zesde speler die het WK van dartsorganisatie PDC minimaal twee keer heeft gewonnen.

Phil Taylor (veertien titels), Michael van Gerwen (drie), Gary Anderson, Adrian Lewis en John Part (allen twee keer) gingen hem voor.

Hoongelach

Het duurde even voordat de eindstrijd op gang kwam. De finalisten kregen zelfs het hoongelach van het publiek over zich heen toen de tweede leg van de partij pas na 28 darts werd beslist.

Gelukkig bleef het voor het publiek in het ramvolle Ally Pally, de bijnaam van speellocatie Alexandra Palace waar sinds 2008 het WK wordt gehouden, bij die ene dramatische leg.

Wright nam snel een 2-0 voorsprong, mede omdat Smith een nerveuze indruk maakte. Maar de finalist van 2019 gooide zichzelf in de derde set terug in de wedstrijd door in de derde leg een knappe 167-finish te gooien.

Ally Pally veerde op en Smith deed precies hetzelfde, waarna hij ineens de 180-scores veel vaker begon te gooien. De Bully Boy hervond zijn toernooivorm, waarna er een spannend, maar geen hoogstaande strijd ontstond waarbij de kansen continu keerden.

Slecht slapen

Wright verzuimde op 4-4 de negende set te verzilveren door liefst zes darts voor de setwinst te missen. Smith sloeg wel toe, maar verzuimde een set later op zijn beurt door te drukken.

Het was een moment waar de 31-jarige Engelsman de komende dagen waarschijnlijk slecht van zal slapen.

Smith kwam op een 2-0 voorsprong in legs en leek Wright van zijn tweede WK-titel te gaan afhouden. Maar het tegenovergestelde gebeurde.

Peter Wright

Wright bleef een goed gemiddelde gooiden, terwijl Smith wellicht onbedoeld of niet in zijn hoofd aan de titel begon te denken. De Engelsman verloor acht legs op rij en was geen schim meer van de speler die hij eerder in de partij was.

Wright haalde vervolgens niet veel later met zijn eerste matchdart zijn tweede WK-titel binnen.

Smith pakt wel WK-record

Na afloop had de zichtbaar emotionele Smith even een momentje voor zichzelf nodig om van de teleurstelling te bekomen.

Een doekje voor het bloeden voor de Engelsman was dat hij het WK-record van 180-scores heeft gebroken: 83 keer in het toernooi. Het vorige record was in handen van de Schot Gary Anderson uit 2017 (71 keer).

Michael Smith baalt tijdens zijn partij tegen Peter Wright

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl