Peter 'Snakebite' Wright jaagt op zijn tweede wereldtitel
NOS SportAangepast

Wright in WK-finale na hoogstaande thriller tegen Anderson, ook Smith finalist

De finale van het wereldkampioenschap darts gaat maandag in Londen tussen Michael Smith en Peter Wright. Die laatste won zondagavond laat van Gary Anderson: 6-4. Eerder op de avond versloeg Smith zijn angstgegner James Wade met 6-3.

Wright (51) gaat op jacht naar zijn tweede wereldtitel, nadat hij in 2020 voor het eerst wereldkampioen was geworden door Michael van Gerwen te verslaan. Een jaar eerder speelde de 31-jarige Smith zijn eerste en tot deze editie enige WK-finale, die hij verloor van Van Gerwen.

Records breken en bijna een negendarter

Beide halve finales gingen tussen twee landgenoten. Het Schotse onderonsje Wright-Anderson was een fantastische partij van hoog niveau; de gemiddeldes van beide darters waren boven de honderd en samen kwamen ze op 39 keer de maximale score van 180, een record in een halve finale van een WK.

Het was Wright die superieur uit de startblokken schoot. 'Snakebite', zoals zijn bijnaam luidt, brak Anderson twee keer in sets en kwam op een 3-0 voorsprong. Wright had de halve eindstrijd bereikt na een lastige partij tegen de jonge Callan Rydz, die hij met 5-4 versloeg.

Anderson rekende in zijn kwartfinale redelijk eenvoudig af met Luke Humphries, maar ontsnapte eerder dit WK al aan uitschakeling tegen Ian White (4-3 zege na 3-0 achterstand). Tegen Wright had Anderson bij een 3-0 achterstand eindelijk een antwoord. Hij won twee sets op rij.

Gary Anderson (rechts) tegen Peter Wright

Maar Wright hervond vervolgens zijn vorm. In de zesde set gooide hij bijna een negendarter. Na twee keer 180 miste hij alleen dubbel twaalf. Hij won de leg vervolgens wel: 4-2.

Nadat Anderson er 4-3 van had gemaakt, liep Wright weer uit. In de set waarin hij zijn achttiende 180 van de wedstrijd gooide - tot dan een record dit WK - brak hij Anderson en greep hij de set. Uiteindelijk tekende Wright voor maar liefst 24 180'ers.

In de bloedstollende tiende set kreeg Anderson de kans om gelijk te maken in sets, maar Wright overleefde het en tekende voor 2-2 in legs. Beide darters begonnen de laatste leg vervolgens met 180 en Wright schreef de hoogstaande thriller op zijn naam met een 116-finish.

Het Engelse onderonsje

In de andere halve eindstrijd liet de als negende geplaatste Smith op de juiste momenten zijn klasse zien. Waar de als vierde geplaatste Wade geregeld moeite had (belangrijke) finishes uit te gooien, sloeg 'Bully Boy' - de bijnaam van Smith - juist op die momenten toe.

Smith rekende bovendien af met een angstgegner: van de zeventien partijen die hij tegen Wade had gespeeld, had hij er maar liefst vijftien verloren. Maar dit toernooi waren alle statistieken in zijn voordeel, zo gooide hij voor deze partij al 43 keer de maximale score 180 (Wade vier keer).

Michael Smith gaat zijn tweede WK-finale spelen

Smith had de halve finales bereikt door zaterdagavond in een spannende en prachtige partij af te rekenen met Gerwyn Price, de regerend wereldkampioen en nummer één van de wereldranglijst.

Smith overleefde een negendarter, matchdarts en uitspattingen van Price en trok de zege naar zich toe: 5-4. Eerder schakelde 'Bully Boy' ook al de misschien wel beste darter van dit seizoen, Jonny Clayton, in een spektakelstuk uit.

Smith kwam tegen Wade, die de kwartfinale genadeloos had gewonnen van Mervyn King (5-0), in rap tempo op een 2-0 voorsprong in sets. Met name de tweede was sterk - van beide darters overigens. Smith won twee legs in respectievelijk twaalf en dertien darts, Wade pakte er een in elf pijlen.

James Wade strandt voor de vierde keer in de halve finales

Na de 2-0 achterstand kwam 'The Machine' Wade op stoom. Hij won de derde set en kreeg vervolgens meerdere kansen om de stand gelijk te trekken. De 38-jarige Wade kwam op 2-0 voorsprong in legs, kreeg kansen om de set te winnen, maar Smith won drie legs op rij en dus de set.

Belangrijk moment

Achteraf was dat een belangrijk moment; het werd niet 2-2, maar 3-1 voor Smith. Hij trok zijn goede vorm door en kwam op 5-1. Wade leek zich al gewonnen te geven, maar krabbelde terug tot 5-3.

Wellicht gingen de gedachten van Wade, nog nooit WK-finalist, terug naar 2012, toen hij in de halve finale tegen Adrian Lewis zelf met 5-1 voor stond. Die wedstrijd gaf hij echter op wonderbaarlijke wijze uit handen; hij verloor met 6-5.

Maar Smith herpakte zijn vorm en stopte het tegensputteren van zijn tegenstander in de negende set, die hij zelf begonnen was. 'Bully Boy' gooide zijn tweede matchdart raak.

De finale begint maandagavond om 21.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl