Gerwyn Price schreeuwt het uit na zijn overwinning
NOS SportAangepast

Titelhouder Price ondanks negendarter uitgeschakeld op WK darts

Het wereldkampioenschap darts zit erop voor titelhouder Gerwyn Price. De topfavoriet uit Wales leek zaterdagavond lang op weg naar een plek in de halve finales, gooide een negendarter, maar zag Michael Smith er alsnog met de zege vandoor gaan: 5-4.

Het was de enige verrassing op Nieuwjaarsdag, waarop alle vier kwartfinales gespeeld werden.

Dat gebeurde overigens zonder Nederlandse inbreng en dat was voor het eerst sinds 2012. De laatste Nederlander die nog actief was, Martijn Kleermaker, werd in de vierde ronde met niet mis te verstane worpen naar huis gegooid door Wade.

Uitslagen kwartfinales WK darts

Diezelfde Wade gaf zijn Engelse landgenoot Mervyn King zaterdagmiddag ook geen schijn van kans: 5-0. Hij plaatste zich daarmee voor de vierde keer voor de halve finales, maar bereikte nog nooit de eindstrijd. Zijn tegenstander zondag is een andere Engelsman, Smith.

De als negende geplaatste Smith maakte er met Price zaterdagavond een galavoorstelling van, waarbij Smith de hele partij achter de feiten aan moest lopen. Hij moest telkens terugkomen van een achterstand en zag zijn opponent, de kampioen van 2021, zelfs een negendarter gooien in de vierde set. Het was de derde negendarter van het toernooi (een primeur), nadat eerder al de Schot William Borland en de Litouwer Darius Labanauskas de perfecte game hadden gegooid.

Smith liet zich niet van zijn stuk brengen (hij won die vierde set zelfs met een gemiddelde van 121,33), gooide koelbloedig door en zag Price het in de laatste set aan de stok krijgen met enkele toeschouwers. Daardoor verloor Price het momentum en uiteindelijk ook de partij.

Peter Wright

De andere halve finale van zondag gaat tussen twee Schotten: Gary Anderson en Peter Wright.

Zaterdagmiddag was Anderson, tweevoudig wereldkampioen, met 5-2 te sterk voor de Engelsman Luke Humphries. Zijn opponent is de kampioen van 2020, Wright, die in een bloedstollende avondpartij te sterk was voor de Engelsman Callan Rydz: 5-4.

Uitgefloten

De ongeplaatste Rydz (PDC-36) verloor tot de kwartfinales slechts één set en liet er ook tegen Wright geen gras over groeien. Met vier finishes boven de 100 kwam hij op 2-0 in sets. Wright miste veel kansen op de dubbels, maar kwam terug tot 3-3 en 4-4.

De 51-jarige Schot, die door de Engelse fans flink uitgefloten werd, zag in de beslissende set een 2-0 voorsprong in rook opgaan. De tank van zijn 23-jarige tegenstander bleek echter plotseling leeg in de tiebreak en met twee rake dubbels kreeg Wright het Alexandra Palace uiteindelijk toch stil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl