Martijn Kleermaker
NOS SportAangepast

Geen Nederlander meer op WK darts na exit Kleermaker: 'Wat een bagger'

Het WK darts in Londen gaat voor het eerst sinds 2012 verder zonder Nederlandse inbreng in de kwartfinales. Martijn Kleermaker, als laatste overgebleven, dolf in de vierde ronde het onderspit tegen James Wade. The Dutch Giant verloor met 4-0.

Wade kwam vijftien dagen geleden voor het laatst in actie. Hij speelde alleen nog een partij in de tweede ronde, omdat hij door een coronabesmetting bij Vincent van der Voort een bye kreeg in ronde drie.

Wade begon voortvarend aan de eerste set en liet Kleermaker daarin uiteindelijk kansloos. De nummer vier van de wereld stond geen enkele leg af.

Kleermaker mocht de tweede set beginnen en opende veelbelovend met een 180'er. Die eerste leg leek hij dan ook naar zich toe te trekken, maar de Harderwijker miste drie pijlen op een dubbel. Wade profiteerde met een 104-finish.

De bebrilde en bebaarde Engelsman pakte vervolgens zijn eigen leg, alvorens Kleermaker er 2-1 in legs van maakte door tops (dubbel 20) te gooien. Wade liet zich in de vierde leg niet van de wijs brengen, gooide 116 uit en pakte zo de set af van Kleermaker, die een gemiddelde van slechts 85,18 punten liet noteren.

In de derde set brak Kleermaker met dubbel 16 in de eerste leg Wade meteen. Dat voordeeltje verdween razendsnel, want Wade gooide 110 uit, terwijl de Nederlander op 20 stond. Het kwam uiteindelijk aan op een vijfde en beslissende leg en daarin toonde Wade wederom zijn klasse.

Gemiste dubbels

De 3-0 achterstand in sets ombuigen leek voor Kleermaker een te grote opgave, helemaal toen hij in de eerste leg van het vierde bedrijf dubbel na dubbel miste. Wade profiteerde andermaal en denderde door naar de winst.

"Wat een bagger, dit sloeg echt helemaal nergens op", reageerde Kleermaker bij RTL7. "Vanaf moment één was het helemaal niks. Dan probeer je te blijven vechten, iets te vinden, maar ik kon het nergens vandaan halen. Het zat er vanavond totaal niet in."

De partij tussen de voormalige wereldkampioenen Gary Anderson en Rob Cross was vele malen spannender.

Anderson verloor de eerste set, maar pakte vervolgens drie sets op een rij. Cross knokte zich knap terug, maar de Schot trok in de beslissende set met zijn vierde wedstrijdpijl toch aan het langste eind: 4-3.

De laatste partij van de avond ging tussen Peter Wright (wereldkampioen van 2020) en Ryan Searle. Dat duel werd eigenlijk geen moment spannend. Wright won vrij simpel met 4-1. Hij gooide met zijn zesde wedstrijdpijl zichzelf naar de kwartfinales, waarin hij Callon Rydz treft.

Mervyn King in zijn partij tegen Raymond Smith

Mervyn King bereikte tijdens de middagsessie voor het eerst in tien jaar de laatste acht. De 55-jarige Engelsman keek tegen Raymond Smith tegen een 0-2 en 1-3 achterstand aan, maar won de partij alsnog: 4-3.

King was in de laatste en beslissende set messcherp en gooide onder meer een leg uit in 124. In de kwartfinales neemt de als 21ste geplaatste King het op tegen Wade.

Rydz en Humphries ook door

De overige twee partijen van de middagsessie leverden zeges op voor Callan Rydz en Luke Humphries. Rydz versloeg de Schot Alan Soutar met 4-1, terwijl Humphries in een heerlijk Engelse onderonsje won van Chris Dobey: 4-3.

  • NOS
    WK darts: uitslagen donderdagavond 30 december
  • NOS
    Uitslagen middagsessie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl