NOS NieuwsAangepast

Uitvaartdienst voor Desmond Tutu: 'Hij was ons moreel kompas'

In Zuid-Afrika is de uitvaartdienst gehouden voor voormalig aartsbisschop en anti-apartheidsactivist Desmond Tutu. Hij overleed zondag op 90-jarige leeftijd. De dienst met koorzang, gebed en lezingen werd gehouden in de St George's-kathedraal in Kaapstad en was live te zien op de Zuid-Afrikaanse televisie.

Tutu lag de afgelopen dagen in de kathedraal opgebaard, zodat Zuid-Afrikanen afscheid van hem konden nemen. De 'Arch', zoals hij liefkozend werd genoemd, was beroemd om zijn bescheidenheid en lag nu in een eenvoudige kist. Zijn familie had gevraagd om geen bloemen te sturen, maar in plaats daarvan geld te schenken aan goede doelen.

De uitvaart was kleinschalig. Vanwege de coronasituatie waren er maar zo'n honderd mensen in de kerk. Tutu's weduwe Nomalizo Leah, bekend als 'Mama Leah', zat in een rolstoel op de eerste rij met een paarse sjaal om, de kleur van de kerkelijke gewaden van haar man.

Mabel van Oranje

De andere aanwezigen waren familieleden, geestelijken, en een paar internationale gasten en een aantal Zuid-Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleders onder wie president Ramaphosa. Ook prinses Mabel, de weduwe van prins Friso, was er. Zij kende Tutu persoonlijk en stond samen met hem aan de basis van de organisatie Girls Not Brides, die een einde probeert te maken aan kindhuwelijken.

President Ramaphosa hield een toespraak waarin hij Tutu een wereldicoon noemde, een kruisvaarder in de strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid en vrede. Hij zei dat Zuid-Afrika veel aan hem te danken heeft en noemde Tutu het morele kompas van zijn land.

Kijk hier naar een korte samenvatting van de dienst:

Uitvaart aartsbisschop Desmond Tutu in Kaapstad

Hij was een bescheiden en moedig mens, die hielp om Zuid-Afrika uit een uitdagende en pijnlijke periode te sturen, zei Ramaphosa. Tutu werd wereldberoemd vanwege zijn geweldloze strijd tegen apartheid.

"Maar hij was ook vaak kritisch", zei Ramaphosa. Hij herinnerde onder meer aan de steun die Tutu uitsprak voor de Palestijnen en het beroep dat hij deed op de Israëliërs om hun buren vredelievend tegemoet te treden. En in Zuid-Afrika pleitte hij onophoudelijk voor de 'rainbow nation', een land waarin iedereen erbij hoort. Ramaphosa bedankte "zijn geliefde Arch voor alles wat hij betekend heeft voor Zuid-Afrika en zijn leiders".

Geresomeerd

Tutu wordt vandaag nog geresomeerd. Dat zou zijn eigen wens zijn geweest. Resomeren is een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren, waarbij het lichaam in enkele uren wordt opgelost in warm water en kaliumhydroxide. Na afloop blijven een waterige vloeistof en een wit poeder over.

De resten van Tutu zullen worden bijgezet in de St George's-kathedraal, die mede door hem en zijn preken bekend kwam te staan als "de kathedraal van de mensen" en een symbool was van de strijd tegen rassenscheiding en voor democratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl