De Palestijnse president Abbas eerder deze maand
NOS NieuwsAangepast

Palestijnse president Abbas brengt zeldzaam werkbezoek aan Israël

Voor het eerst in ruim tien jaar heeft de Palestijnse president Abbas een werkbezoek aan Israël gebracht. De Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, ontving hem in zijn eigen huis. Tijdens de ontmoeting van tweeënhalf uur werd onder meer gesproken over samenwerking op het gebied van veiligheid en economische kwesties.

Het Israëlische ministerie van Defensie zegt dat Gantz heeft ingestemd met maatregelen die het onderlinge vertrouwen moeten versterken. Zo draagt Israël 28,5 miljoen euro aan belastinggeld aan de Palestijnen over die het voor de Palestijnse Autoriteit incasseert. Israël hield betalingen in, omdat een deel van dat geld volgens Israël naar families van Palestijnse terroristen ging die door Israël gevangen zijn gezet of gedood.

Daarnaast erkent Israël het recht op verblijf van bijna 10.000 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook en geeft het honderden vooraanstaande Palestijnen en zakenmensen een vergunning om met hun auto Israël te bezoeken.

Afkeuring

Coalitiegenoten van Gantz hebben de ontvangst van Abbas afgekeurd. De meeste ministers waren vooraf niet geïnformeerd.

Premier Bennett was dat wel. Hij heeft volgens The Jerusalem Post gezegd dat hij er geen voorstander was, maar het bezoek niet kon tegenhouden. Zijn regering zei eerder wel voorstander te zijn van stappen die de spanningen op de Westelijke Jordaanoever kunnen verminderen. Het aantal aanvallen van Palestijnen op Israëlische burgers is in de afgelopen maand fors toegenomen.

Abbas heeft verklaard dat hij de moord op Israëlische burgers niet zal tolereren.

Het uitzonderlijke bezoek volgt op een ontmoeting tussen Gantz en Abbas in de privéwoning van Abbas in de Palestijnse stad Ramallah, afgelopen zomer. Ook toen werd gesproken over economische samenwerking en veiligheidskwesties.

Vredesbesprekingen

De verhouding tussen de Israëlische en Palestijnse autoriteiten is al lange tijd moeizaam. Vorig jaar dreigde Abbas nog de veiligheidssamenwerking met Israël op te zeggen, in reactie op plannen van Israël om delen van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Formele vredesbesprekingen tussen beide partijen hebben al ruim een decennium niet meer plaatsgevonden. De nieuwe Israëlische rechts-nationalistische premier Bennett heeft zulke gesprekken eerder uitgesloten. Wel zei hij voorstander te zijn van betere verhoudingen met de Palestijnse Autoriteit. Ook zegt hij de levensomstandigheden op de Westelijke Jordaanoever te willen verbeteren.

Afgelopen tijd liep de spanning op de Westelijke Jordaanoever opnieuw op, toen Israëlische troepen slaags raakten met honderden Palestijnen. Dat volgde op een aantal incidenten rond de ontruiming van een Joodse religieuze school.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl