1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Zo viert Nederland Kerst: met een zelftest aan het afhaalmenu, of in quarantaine

Wederom wordt Kerst dit jaar anders dan normaal gevierd: geen grote feesten, wel een negatieve zelftest om bij het familiediner aan te sluiten. En niet lang tafelen in een restaurant, maar wel met een afhaalmenu aan de eettafel. En als het niet meezit, een Kerst in quarantaine of isolatie. Hoe viert Nederland Kerst 2021?

In andere jaren gaat Paul Elsendoorn (68) met Kerst naar een restaurant, en hij woont een mis bij in de kerk. Dit jaar is het anders; hij eet vanavond bij zijn dochter en haar kinderen. "Iedereen, ook de kleintjes, zijn getest. Dat hadden we van tevoren afgesproken."

Elsendoorn haalde gisteravond Grieks bij een restaurant en de familie gaat vanavond gourmetten. "Het is lastig, maar we hebben er heel bewust toch wat van gemaakt."

Dit restaurant in Eindhoven verkocht 2200 dinerboxen:

Het kerstdiner uit een doos: weer niet uit eten deze kerst

De zelftest is populair deze Kerst; waar vorig jaar de testafspraken bij de GGD in de week voorafgaand aan Kerst helemaal vol zaten, worden dit jaar de foto's van zelftesten massaal gedeeld op sociale media.

De kleinkinderen van Wouke van Scherrenburg (75) stuurden haar vanochtend, voordat ze aanklopten voor het kerstdiner, een foto van hun negatieve testuitslagen. "Zo lief, ik had er helemaal niet om gevraagd."

De oud-politiek verslaggever geniet dit jaar "driedubbel". Vorig jaar bracht ze Kerst alleen met haar partner door; vanwege hun kwetsbare leeftijd vierden haar kinderen en kleinkinderen het zonder hen. "We waren echt redelijk in mineur, maar het kon niet anders." Dit jaar is iedereen negatief getest en gevaccineerd. "En het is ook keurig verdeeld, er komen niet meer dan vier gasten per keer."

Bordje voor de slaapkamer

De zelftest is een positieve verandering ten opzichte van vorig jaar, maar de uitslag is niet altijd zoals gehoopt. Dat ondervond ook Esther Hemink (40): haar partner had lichte klachten en testte positief, een paar dagen voor Kerst. "We zagen het streepje verschijnen en werden meteen verdrietig. We realiseerden ons meteen wat dit zou betekenen voor de kerstplannen."

En die plannen van de familie waren dit jaar groots: een hotel, uitgebreid diner en glitterpakjes. Maar Kerst is nu vooral "een heel gedoe", vertelt Hemink. "Mijn man zit in isolatie in onze slaapkamer, mijn dochter zit in een appartement in de tuin en ik logeer bij mijn zoon op de slaapkamer."

Het gezin probeert desondanks een beetje Kerst te vieren. Hemink heeft een kleine kerstboom opgetuigd voor in de kamer van haar man, en schoof vanavond een bordje voor zijn deur. "We balen, maar deze Kerst gaan we nooit vergeten. Hij gaat de boeken in."

Een bordje voor de kamer van de man van Hemink:

Esther Hemink
Een bordje voor de kamer

De familie doet volgende maand een nieuwe poging tot Kerst; "We hebben met ons gezin besloten dat we de geboorte van Jezus Christus opschuiven naar 8 januari. Dan gaan de glitterpakjes uit de kast."

Ook Splinter Chabot viert deze Kerst in isolatie:

En als een negatieve testuitslag toch niet de uitkomst was waarop je hoopte, lost deze twitteraar dat voor een tientje voor je op:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl