Het standbeeld bestaat uit vijftig op elkaar gestapelde gekwelde gezichten en gemartelde lichamen
NOS NieuwsAangepast

Beeld voor slachtoffers bloedbad Tiananmenplein weggehaald in Hongkong

In Hongkong is een monument ter nagedachtenis van het bloedbad op het Tiananmenplein in Peking van 4 juni 1989 weggehaald. Rond het acht meter hoge beeld dat bij de Universiteit van Hongkong staat, werden eerst barrières neergezet. Daarna hoorden omstanders boor- en hamergeluiden en werd het beeld ingepakt en weggesleept.

Het beeld met de titel 'Pillar of Shame' bestaat uit vijftig op elkaar gestapelde gemartelde lichamen en gekwelde gezichten. De Deense kunstenaar Jens Galschiot maakte dat in 1997 om de dode studenten op het Plein van de Hemelse Vrede te herdenken. Schattingen over het aantal doden lopen uiteen van een paar honderd tot vele duizenden.

Volgens de universiteit is er nooit toestemming gegeven om het beeld op de campus neer te zetten en heeft het bestuur het recht om het te verwijderen. De universiteit zegt te hebben vernomen dat het laten staan van het standbeeld tot juridische problemen kan leiden.

Het herdenkteken zou naar de opslag gaan, maar Galschiot vreest dat het vernietigd wordt. Hij probeert het standbeeld terug te halen naar Denemarken, maar dat is tot dusver niet gelukt.

Op deze beelden is te zien hoe het standbeeld uit de universiteit wordt gehaald:

'De regering wil onze herinneringen aan de geschiedenis wissen'

Sinds de omstreden nationale veiligheidswet vorig jaar werd ingevoerd, maken de Hongkongse autoriteiten korte metten met anti-Chinese sentimenten. Meer dan honderd hervormingsgezinde activisten zijn als gevolg daarvan opgepakt.

Voorheen herdachten studenten het bloedbad van Peking door op 4 juni het beeld te wassen. Ook werd er een wake met kaarsen gehouden. De herdenking werd de afgelopen twee jaar verboden, officieel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vorig jaar werd er toch een illegale wake georganiseerd, waar duizenden mensen op af kwamen. 24 van hen werden opgepakt. En in september haalden agenten al stukken weg uit het 4 Juni-Museum, dat is gewijd aan de studentenprotesten van 1989.

Intussen heeft Peking zijn greep op het bestuur van Hongkong verder versterkt. Bij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag kregen kandidaten die trouw zijn aan China vrijwel alle zetels in handen. Die parlementariërs waren vooraf allemaal goedgekeurd door een China-gezinde commissie. De grootste oppositiepartij deed niet mee aan de verkiezingen, die de laagste opkomst ooit hadden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl