NOS Nieuws

Inval Tiananmen-museum Hongkong, activisten veroordeeld voor herdenking

In Hongkong hebben tientallen agenten het 4 Juni-Museum doorzocht, dat is gewijd aan de studentenprotesten van 1989 op het Tiananmenplein in Peking. Op foto's is te zien dat museumstukken worden afgevoerd in een vrachtwagen.

De inval kwam op de dag dat zes organisatoren van de jaarlijkse Tiananmen-herdenking in Hongkong veroordeeld zijn wegens ongeoorloofde samenkomst, schrijft de South China Morning Post (SCMP). Bij de herdenking werd jaarlijks stilgestaan bij het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Volgens persbureau Reuters hebben zeker twaalf deelnemers aan de vooraf verboden herdenkingsbijeenkomst van vorig jaar schuld bekend. De Chinese autoriteiten hebben de herdenking in het park verboden op grond van de coronapandemie, maar de activisten stellen dat het gaat om een politieke afweging.

Acht anderen hebben volgens plaatselijke media verklaard onschuldig te zijn, het proces tegen hen vindt in november plaats.

Organisatoren herdenking opgepakt

Gisteren werden vier prominente organisatoren van de herdenkingsbijeenkomst in Hongkong gearresteerd. Een van hen was ook aanwezig bij de doorzoeking van het eerder dit jaar gesloten 4 Juni-Museum.

De vier gearresteerde activisten zijn lid van de Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China. De Chinese overheid heeft die club beschuldigd van het dienen van buitenlandse belangen. Het viertal was gesommeerd om inzage te geven in de financiën van de organisatie. Dat weigerden de leden, waarop ze werden gearresteerd.

Ze riskeren zes maanden cel en een boete van ruim 10.000 euro. De doorzoeking van het Tiananmen-museum was onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek.

Bloedbad 32 jaar geleden

Het is dit jaar 32 jaar geleden dat demonstranten op het Tiananmenplein in Peking met tanks en geweerschoten uiteen werden geslagen. Schattingen over het aantal doden lopen uiteen van een een paar honderd tot vele duizenden.

In China is het verboden om de gebeurtenissen te herdenken. In Hongkong werd het neerslaan van de democratische studentenbeweging tot en met 2020 wel herdacht. Hoewel de herdenking vorig jaar was verboden, waren er duizenden mensen bij aanwezig.

In deze video zie je een terugblik van wat er in 1989 gebeurde op het Plein van de Hemelse Vrede:

Het bloedbad dat in China wordt genegeerd en vergeten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl