Jimmy Lai, oktober vorig jaar bij de rechtbank in Hongkong
NOS Nieuws

Celstraf Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai om Tiananmen-herdenking

De bekende Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai is veroordeeld tot dertien maanden cel voor deelname aan een Tiananmen-herdenking. Vorige week werd de 74-jarige activist schuldig bevonden aan het bijwonen van een "illegale samenkomst".

Zeven anderen kregen ook gevangenisstraffen voor de herdenking van 4 juni 2020. Zij kregen straffen tot veertien maanden. Naast Lai, de eigenaar van de vorig jaar gesloten prodemocratische krant Apple Daily, kregen journalist Gwyneth Ho en de bekende activist Chow Hang Tung ook hun straf te horen. Zij moeten zes en twaalf maanden de cel in.

In de afgelopen maanden zijn meerdere activisten veroordeeld. Ze namen met tienduizenden anderen deel aan een herdenking, vorig jaar, voor de slachtoffers die vielen toen het Chinese leger op 4 juni 1989 met grof geweld een einde maakte aan de studentenprotesten.

Geen verrassing

De veroordelingen worden uitgelegd als een symptoom van de versteviging van de greep van Peking op Hongkong. "Ik denk dat dit voor niemand als een verrassing kwam", zegt correspondent Sjoerd den Daas. "Voor niemand in Hongkong en ook niet voor de mensen om wie het gaat."

Herdenkingen waren vorig jaar niet toegestaan in Hongkong, officieel in verband met de pandemie, zo zei ook de rechter vandaag. Toch komt het volgens regeringscritici door de toenemende invloed vanuit Peking. "Eerder was een bruikbaar argument dat er geen vergunning was verleend", zegt Den Daas. "Nu is dat opnieuw iets wat is aangehaald, maar wordt ook corona daar natuurlijk nog bij gepakt."

"Veel van de mensen in het prodemocratische kamp gaven vooraf aan dat er alles aan gedaan lijkt te worden om ze zo lang mogelijk achter de tralies te laten belanden. Dat lijkt nu in elk geval te gebeuren", zegt Den Daas.

Zelf zei Lai voorafgaand aan de veroordeling dat "als degenen herdenken die ten onrechte gestorven zijn een misdaad is", hij de straf hiervoor wil ondergaan:

"De meeste van de mensen die nu veroordeeld zijn, zaten al vast voor andere vermeende overtredingen tijdens de protesten in Hongkong in 2019", legt Den Daas uit. "De autoriteiten hebben daarna hun pijlen echt gericht op de meest uitgesproken activisten."

Zo kreeg Lai eerder al twintig maanden voor zijn deelname aan een door de politie verboden protestmars in de zomer van 2019. De mars was onderdeel van maandenlange protesten voor meer democratie en tegen de groeiende invloed van Peking op Hongkong.

Een kaarsje aansteken

De afgelopen dertig jaar kon men in Hongkong en Macau nog massaal stilstaan bij het bloedige einde aan de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede, maar dat lijkt nu verleden tijd.

"Geen vijandige daden, maar simpelweg het aansteken van een kaarsje ter nagedachtenis van al die mensen die omkwamen is nu dus al genoeg om in Hongkong in de bak te belanden", zegt Den Daas. Ook het 4 Juni-Museum, dat was gewijd aan de studentenprotesten op het Tiananmenplein, is inmiddels gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl