'Leger Myanmar martelde en doodde tientallen mannen bij wraakactie'
Het leger van Myanmar heeft bij meerdere aanvallen op dorpen tientallen mannen gemarteld en gedood, meldt de BBC op basis van getuigenverklaringen en beeldmateriaal. De aanvallen zouden een vergelding zijn voor acties van een verzetsgroep.
De legerleiding, die in februari de macht greep in Myanmar, ontkent de berichten niet. "Het kan gebeuren. Als zij ons behandelen als de vijand, dan hebben we het recht om ons te verdedigen", zegt generaal en onderminister van Informatie Zaw Min Tun tegen de BBC.
Uit het onderzoek blijkt dat de militairen in juli binnenvielen in vier dorpen in Kani, een gemeente in het midden van Myanmar. In totaal zijn daarbij zeker veertig mannen gedood.
Zijn dit jullie echtgenoten? Dan moet je nu afscheid nemen.
Getuigen zeggen dat militairen de mannen van de vrouwen scheidden, waarna de mannen werden vastgebonden en mishandeld. "Ze werden geslagen met stenen en geweerkolven. Ze werden de hele dag gemarteld", zegt een man die wist te ontkomen.
Vrouwen smeekten tevergeefs om de levens van hun dierbaren te sparen. "Het kon ze niets schelen. Ze vroegen: 'Zijn dit jullie echtgenoten? Dan moet je nu afscheid nemen'", zegt een vrouw die haar broer, neef en zwager verloor.
Massagraven
De organisatie Myanmar Witness kreeg na de aanvallen foto's en video's uit de dorpen. Daarop was te zien was dat een deel van de gedode mannen in ondiepe massagraven was gelegd.
Ook zijn er beelden van een omgebrachte man van in de zestig. Hij zou niet zijn gevlucht omdat hij dacht dat hij vanwege zijn leeftijd gespaard zou worden. Op zijn lichaam zijn sporen van marteling te zien.
De beelden kunnen schokkend zijn:
In de maanden voor de aanvallen in Kani had de rebellengroep People's Defence Force vanuit dit gebied meerdere aanvallen op het leger uitgevoerd.
Familieleden probeerden de militairen er nog van te overtuigen dat hun dorpsgenoten niets met die aanvallen te maken hadden. Maar toen een vrouw zei dat haar broer niet eens met een katapult kon omgaan, kreeg ze te horen: "Houd je mond. We zijn moe. We kunnen jou ook doden."
Sinds de staatsgreep zijn er meer verhalen naar buiten gekomen over buitensporig geweld door het leger, vaak bij protesten tegen de legerleiding. Begin deze maand kwam naar buiten dat bij een aanval in een ander dorp in Centraal-Myanmar zeker tien burgers waren doodgeschoten, waarna hun lichamen werden verbrand. Ook dit zou een wraakactie zijn geweest voor een aanval van rebellen.