Een eerdere demonstratie deze week in Yangon tegen het militaire regime AFP

In de Myanmarese miljoenenstad Yangon zijn militairen opzettelijk met een auto ingereden op demonstranten, meldt Myanmar Now. Volgens de onafhankelijke nieuwssite zijn zeker vijf burgers gedood. Ooggetuigen spreken tegen persbureau Reuters van tientallen gewonden.

Het incident gebeurde bij een onaangekondigde demonstratie tegen de militaire machthebbers. Sinds de legerleiding in februari een staatsgreep pleegde zijn naar schatting zo'n 1300 demonstranten gedood door veiligheidstroepen. Tegenstanders van het regime kiezen daarom voor korte, onaangekondigde 'flitsprotesten' in relatief kleine groepen.

Wegrennende demonstranten

Bij zo'n demonstratie in de grootste stad van het land Yangon greep het leger vanochtend opnieuw keihard in, schrijft Myanmar Now. Al enkele minuten na het begin zouden militairen met een jeep op wegrennende demonstranten zijn ingereden. Op sociale media zijn foto's en video's te zien van lichamen op het asfalt.

Deze Myanmarese journalist twittert een video van de dodelijke aanrijding. De beelden kunnen als heftig worden ervaren:

"Ik werd geraakt en viel op de grond", zegt een ooggetuige. "Een soldaat sloeg me met zijn geweer, maar ik verdedigde mezelf en duwde hem naar achteren. Daarna schoot hij op mij terwijl ik zigzaggend wegrende. Gelukkig ben ik ontsnapt." Volgens ooggetuigen zijn meerdere demonstranten zwaar mishandeld en gearresteerd.

Het leger heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Eerder zeiden de militaire leiders dat gedode demonstranten zelf de aanstichters waren van onlusten.

Gewapend verzet

Het grootschalige verzet van de burgerbevolking verliep na de coup aanvankelijk nog overwegend vreedzaam. Maar sinds de zomer is er ook steeds meer sprake van gewapend verzet. Volgens deskundigen vallen er dagelijks doden aan de kant van het leger. Behalve tegen gewapende burgers strijdt het militaire regime ook tegen een breed scala aan rebellengroeperingen.

STER reclame