Betogers vragen om de vrijlating van Aung San Suu Kyi in Yangon, in juni AFP

Het militaire regime van Myanmar heeft opnieuw een aanklacht ingediend tegen voormalig regeringsleider Aung San Suu Kyi en oud-president Win Myint. De twee hebben zich volgens de junta schuldig gemaakt aan corruptie met de aankoop en verhuur van een helikopter.

De in februari afgezette Suu Kyi moest zich al eerder voor de rechter verantwoorden voor andere vergrijpen. Ze werd vervolgd voor het overtreden van de coronaregels, corruptie en illegaal importeren van walkietalkies. Voor die zaken hangt haar een straf van tientallen jaren boven het hoofd.

Eerder vandaag stelde de rechter een vonnis tegen Suu Kyi uit tot 6 december. In die zaak wordt ze vervolgd voor opruiing tegen het leger. Daarvoor kan ze drie jaar gevangenisstraf krijgen. Ze zegt onschuldig te zijn.

Vast sinds staatsgreep

Voor de nieuwe aanklacht, die volgens het militaire regime ook onder de anticorruptiewet valt, kan ze vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.

Suu Kyi moest in huisarrest nadat het leger begin dit jaar een staatgreep had gepleegd. Volgens de legerleiding zijn de verkiezingen van vorig jaar oneerlijk verlopen, maar volgens internationale waarnemers zijn er bij die verkiezingen geen misstanden geweest.

De Nationale Liga voor Democratie, de partij van Suu Kyi, won de verkiezingen met een absolute meerderheid. De staatsgreep leidde tot hevige protesten. Zo'n duizend mensen kwamen daarbij om en duizenden werden opgepakt.

STER reclame