Het leger van Myanmar heeft waarschijnlijk zeker tien burgers doodgeschoten en hun lichamen verbrand bij een aanval op een dorpje in Centraal-Myanmar. Volgens lokale media gaat het om een vergeldingsactie, nadat meerdere militairen gewond waren geraakt toen een geïmproviseerd explosief afging. Op sociale media gaan gruwelijke beelden rond van een stapel verkoolde lijken.

Informatievoorziening uit Myanmar is schaars en niet altijd betrouwbaar, maar onafhankelijke en betrouwbare media die over het land berichten bevestigen de verhalen en de authenticiteit van de beelden. De aanval zou hebben plaatsgevonden in het dorp Don Taw. Lokale rebellen hadden op een kruispunt bij het dorp een explosief tot ontploffing gebracht. Daarna trok de legereenheid het dorp in om wraak te nemen.

De lokale BBC-correspondent over het incident:

Achtergebleven rebellen zouden zijn doodgeschoten. Daarna keerden de militairen zich tegen een groep burgers die zich in de struiken had verstopt, zeggen ooggetuigen tegen lokale media. Deze burgers zouden zijn vastgebonden, doodgeschoten en in brand zijn gestoken. Enkelen van hen zouden levend zijn verbrand.

Het lijkt te gaan om de tweede schokkende aanval van het Myanmarese leger in korte tijd. Afgelopen zaterdag reed een legertruck in op een groep demonstranten, in Myanmars grootste stad Yangon. Daarbij vielen vijf doden.

Sinds de coup van het leger op 1 februari heeft het militaire regime nog altijd grote moeite om het verzet de kop in te drukken. Er zijn naar schatting zeker 1300 doden gevallen bij onlusten, raketaanvallen en gevechten. Enkele weken geleden is het leger een grote operatie begonnen tegen rebellengroepen en etnische onafhankelijkheidsbewegingen. Militairen zouden daarbij meerdere dorpen hebben platgebrand, waarbij ook burgerdoden vielen.

STER reclame