AFP
NOS Nieuws

'Regeringsleger Myanmar steekt stad in rebellenregio in brand'

In de stad Thantlang in het noordwesten van Myanmar zijn ruim 160 gebouwen verwoest door brandstichting. Onder meer twee kerken en een kantoor van de hulporganisatie Save the Children gingen in vlammen op. Volgens lokale media en activisten zit het regeringsleger achter de brandstichting.

Op luchtfoto's van afgelopen vrijdag die vandaag via persbureaus naar buiten zijn gebracht, zijn op meerdere plekken in de stad grote rookpluimen te zien. Volgens een lokale mensenrechtenorganisatie nemen de branden inmiddels in heftigheid af.

Lokale media schrijven dat de brandstichting volgde op het doodschieten van een Myanmarese militair door de rebellenbeweging CDF. De doelen die in brand werden gestoken zouden willekeurig zijn gekozen.

AFP
De brand heeft in totaal ruim 160 gebouwen verwoest

Sinds de machtsovername van Myanmar door het leger van begin dit jaar, waarbij de gekozen regering van Aung San Suu Kyi werd weggestuurd, zijn er regelmatig confrontaties tussen het leger en rebellenbewegingen. Doordat er vrijwel geen buitenlandse journalisten in het land aanwezig zijn, valt moeilijk te achterhalen wat de omvang van die gevechten zijn.

In de rebellenregio rond Thantlang zijn de afgelopen weken steeds meer militairen gestationeerd. De Verenigde Naties heeft onlangs gewaarschuwd dat de junta een groot offensief in het gebied voorbereidt.

Eerdere aanval

Save the Children, dat een kantoor in de stad in vlammen op zag gaan, spreekt in een verklaring van "totaal zinloos geweld". "Dit heeft niet alleen ons gebouw vernietigd, maar het vernietigt ook de leefomgeving van kwetsbare kinderen", schrijft de organisatie. "Veel inwoners verliezen nu het enige dat ze nog hadden."

In Thantlang werden vorige maand ook al talloze gebouwen in de as gelegd bij gevechten tussen opstandelingen en het regeringsleger. Daarna sloegen naar schatting 10.000 inwoners op de vlucht naar het naburige India.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl