Aung San Suu Kyi
NOS NieuwsAangepast

Leger grijpt opnieuw de macht in Myanmar, Aung San Suu Kyi gearresteerd

Het leger in Myanmar heeft een staatsgreep gepleegd en regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd. De militaire opperbevelhebber generaal Min Aung Hlaing neemt voor een periode van een jaar de macht over, zeiden de coupplegers in een tv-uitzending.

Op de Facebook-pagina van Aung San Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), staat een verklaring met een oproep aan mensen om de coup niet te accepteren en te protesteren. Die verklaring zou nog voor de staatsgreep zijn opgesteld. Of de verklaring echt door Suu Kyi en de NLD is opgesteld is niet zeker; er zijn ook berichten dat er accounts gehackt worden en de partijwoordvoerder had eerder juist opgeroepen tot kalmte.

Behalve de 75-jarige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede zijn ook andere kabinetsleden en prominente partijleden opgepakt. Het leger zegt dit te hebben gedaan omdat er verkiezingsfraude is gepleegd. Vorige week suggereerde de legertop al dat daarom mogelijk een coup zou worden gepleegd.

Volgens waarnemers zijn de parlementsverkiezingen in november eerlijk verlopen. Daarbij behaalde Aung San Suu Kyi's partij wederom de absolute meerderheid.

"De staatsgreep is een uitbarsting van de spanningen die de afgelopen maanden opliepen tussen het machtige leger en de burgerregering van Aung San Suu Kyi", zegt NOS-correspondent Annemarie Kas. "Zij en de hoogste legerbaas schenen al langer bijna geen contact meer met elkaar te hebben, er werd alleen op lager niveau onderhandeld."

Internet plat

In de grootste stad Yangon bewaken militairen het stadhuis, melden ooggetuigen. Zowel in die stad als in hoofdstad Naypyidaw liggen internet en telefonie plat. De staatstelevisie meldt op Facebook dat er vanwege technische problemen geen uitzending mogelijk is.

De partijwoordvoerder zei eerder vandaag al dat Aung San Suu Kyi in de vroege ochtend van haar bed is gelicht. "Ik roep onze achterban op niet overhaast te reageren en de wet te volgen", en voegde daaraan toe dat hij waarschijnlijk ook zal worden opgepakt.

Filmmakers en activisten

"Er zouden naast politici ook andere publieke figuren zijn opgepakt, bijvoorbeeld filmmakers en activisten", zegt Kas. "Dat duidt erop dat het leger alle kritische geluiden in één keer van de straat heeft willen halen. Het leger had voor deze daad al veel macht in Myanmar met drie cruciale ministeries in handen en een kwart van de zetels in het parlement."

De populaire Aung San Suu Kyi werd in 2016 de eerste democratisch gekozen regeringsleider na tientallen jaren militair bewind. Jarenlang heeft ze onder huisarrest geleefd. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar inzet voor democratie in Myanmar.

Rohingya-crisis

De afgelopen jaren werd de 75-jarige wereldwijd fel bekritiseerd, omdat ze te weinig zou doen tegen de vervolging van de Rohingya-bevolking. De VN stelde in 2017 dat er sprake was van een etnische zuivering. Ruim 700.000 leden van de moslimminderheid vluchtten de afgelopen jaren het land uit.

Aung San Suu Kyi verdedigde Myanmar in 2019 voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het Hof oordeelde vorig jaar dat het land per direct maatregelen moest nemen om de Rohingya te beschermen, omdat ze aanzienlijk risico lopen slachtoffer te worden van genocide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl