Aanhangers van Aung San Suu Kyi
NOS Nieuws

Partij Aung San Suu Kyi wint opnieuw absolute meerderheid in Myanmar

De partij van leider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi heeft een ruime overwinning geboekt in de verkiezingen in Myanmar. Suu Kyi's National League for Democracy kan nog eens een vijf jaar door regeren, met een ruime meerderheid van 346 zetels in het parlement.

Vijf jaar geleden won de partij met vergelijkbare cijfers de eerste vrije verkiezingen sinds de militaire junta een deel van zijn macht had opgegeven.

Uit de officiële verkiezingsuitslag blijkt dat de belangrijkste oppositiepartij, die door het leger wordt gesteund, als tweede is geëindigd met 25 zetels, een minderhedenpartij won 15 zetels.

Invloedrijke strijdkrachten

De parlementaire meerderheid verleent Suu Kyi geen onbegrensde vrijheid van handelen. De grondwet kent de strijdkrachten een vastgesteld aantal zetels toe, voldoende om grondwetswijzigingen tegen te kunnen houden. Ook is een vast aantal ministersposten voor het leger gereserveerd.

De huidige verkiezingen werden gezien als een referendum voor Aung San Suu Kyi. In eigen land is ze zeer populair, maar in het buitenland heeft haar reputatie forse deuken opgelopen na beschuldigingen van genocide op de moslimminderheid in het land, de Rohingya. Naar schatting een miljoen gevluchte Rohingya zijn ondergebracht in kampen in het buurland Bangladesh.

Volgens binnen- en buitenlandse waarnemers zijn de verkiezingen in Myanmar eerlijk verlopen. Maar mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat in Rakhine, het gebied waar de Rohingya wonen, niet gestemd mocht worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl